ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-04-2017

Održan Open Day za korisnike kupališta

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro je početkom sedmice u hotelu „Queen of Montenegro“ organizovalo sastanak sa predstavnicima svih relavantnih institucija povodom zajedničkih aktivnosti vezanih za pripremu predstojeće turističke sezone.

Na sastanku, na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Uprave za inspekcijske poslove, Nacionalne turističke organizacije, Crvenog Krsta Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti, Lučkih kapetanija iz Kotora i Bara, te predstavnika Sekretarijata za privredne djelatnosti i Komunalnih policija iz svih 6 primorskih opština, razmatrana pitanja od značaja za pripremu i praćenje kupališta i lokacija u zoni morskog dobra tokom ljetnje sezone.

Konstatovano je da je zajedničko i koordinirano djelovanje svih inspekcijskih organa u saradnji sa kontrolorima JP Morsko Dobro najznačajniji preduslov za uspješnu organizaciju, red i bezbjednost na kupalištima i probalnom moru. Posebno je istaknuta potreba pojačane kontrole plovila i skutera u priobalnom moru, te uspostavljanje i održavanje reda u lukama, na pristaništima, privezištima i sidrištima.

Nakon sastanka, održan je „Dan otvorenih vrata“ u okviru kojeg su zakupci kupališta imali priliku da se upoznaju i informišu o svim potrebnim uslovima, porcedurama i pravilima za organizaciju kupališta u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, opštinskih sekretarijata za privredu , republičkih i opštinskih inspekcijskih organa, Lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalne turističke organizacije, te predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore koji sprovodi programe osposobljavanja spasilaca na plažama.

Takođe, zakupcima je predstavljen Program "Plava zastavica" sa mogućnošću prijave za dvogodišnju pilot fazu, zatim, mogućnost uključivanja u projekat poboljšanje uslova za reciklažu limenki na plažama koji je predstavila fondacija "Re-can", kao prezentirana "pametna bova" koja u realnom vremenenu može da mjeri i dostavlja podatke o parametrima kao što su temperatura mora, vazduha, UV zračenje, salinitet, i sl. i drugi proizvodi BIO-ICT Centra izvrsnosti Univerziteta Crne Gore.