ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-03-2020

Odgođene VN Holandije, Španije i Monaka

Velike nagrada Holandije, Španije i Monaka su odgođene zbog pandemije koronavirusa, objavili su čelnici Formule 1. Prve četiri trke u Australiji, Bahreinu, Vijetnamu i Kini su već otkazane.

Foto: Beta/AP

Svjetska automobilska federacija (FIA) poručila je da očekuje da će sezona početi čim bude sigurno, ali poslije maja, te da će tražiti potencijalne alternativne datume za trke.

Velika nagrada Australije, kojom je trebalo da počne sezona, otkazana je praktično u posljednji čas, nakon što je član tima Meklarena bio pozitivan na testu za koronavirus u Melburnu, a 16 njegovih kolega je moralo u karantin.

Svega nekoliko sati kasnije, odlučeno je da se trke u Bahreinu i Vijetnamu održe u nekom drugom terminu, dok je VN Kine odgođena još u februaru.

Zbog toga je odlučeno da ne bude ljetnje pauze i da se, kada situacija to dozvoli, održi što više trka. Sezona, da bi bila smatrana šampionatom, mora da ima bar osam trka.

S obzirom na novi razvoj situacije, plan je da "najbrži cirkus" počne 7. juna u Bakuu, Velikom nagradom Azerbejdžana, ali je pitanje da li će i to biti moguće.

Izvor: Vijesti