ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-03-2019

Od danas neprikladni TV sadržaji samo uz PIN

Operatori medija u Crnoj Gori od danas su dužni da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole, odnosno uvedu obavezno pinovanje tih sadržaja, saopštila je Agencija za elektronske medije.

“Ukoliko ne budu adekvatno ispunjavali ovu obavezu, operatori će morati da, u periodu od 06 do 23 sata, pinuju cijeli TV program, a ne samo programske sadržaje”, poručuju iz AEM-a.

Objašnjavaju da se te mjere odnose isključivo na programe koji se distribuiraju u osnovnom paketu.

“Agencija za elektronske medije izražava uvjerenje da će operatori dosljedno primjenjivati propisane mjere i da će na taj način doprinjeti unapređenju zaštite maloljetnika od neprimjerenih sadržaja”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, od danas su operatori dužni da sve TV emitere iz Crne Gore koje distribuiraju, u katalogu programa rasporede, odmah nakon programa RTCG-a, prema definisanim prioritetima.

“Navedena mjera predstavlja unapređenje pristupačnosti sadržaja posvećenih događajima iz Crne Gore odnosno boljoj informisanosti građana kroz obezbjeđivanje lakše dostupnosti programa registrovanih u Crnoj Gori u ponudi operatora”, navodi se u saopštenju AEM-a.