ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-01-2021

Nimalo obične, a nevjerovatno ukusne "crnogorske" plačinke

Svi smo jeli palačinke i znamo da ih pravimo, ali danas vam donosimo nešto drugačiji recept - od kukuruznog brašna, filovane medom i orasima, pa prelivene suvim šljivama kuvanim u vinu... Za nekoga poznatije kao palačinke Kralja Nikole dok za druge nose ime "crnogorske" palačinke.


Foto: Ilustracija

Tijesto:

2 jaja (160 kcal)
100 g bijelog brašna (340 kcal)
150 g kukuruznog brašna (555 kcal)
tri kašike ulja (270 kcal)
tri dcl mlijeka (180 kcal)
dva dcl kisele vode
prstohvat soli
50 ml ulja za prženje (450 kcal)

Za filovanje:

50 ml meda (161 kcal)
150 g mljevenih oraha (980 kcal)

Za preliv:

500ml crnog vina (405 kcal)
250g suvih šljiva (405 kcal)
30g šećera (120 kcal)
cimet, karanfilić, vanilin šećer (40 kcal), i kašičica gustina

Ukupno: 4066 kcal.

Dva sata prije prženja palačinki umutiti masu od navedenih sastojaka. Nakon što umutite tijesto za palačinke pržite ih na vrlo malo ulja. Za razliku od običnih palačinki, ove valja ispeći malo deblje i paziti da se ne prepeku (da ostanu blijedunjave), jer tako neće pucati prilikom filovanja.

Pečene tople palačinke se premažu medom i pospu orasima. Za palačinku uobičajene veličine dovoljna je mala kašičica meda i dvije kašičice mljevenih oraha. Slažu se u trougao, a dvije su sasvim dovoljne za porciju.

Za preliv su potrebne očišćene suve šljive, crno vino (preporučujemo poluslatko), cimet, karanfilić, vanilin šećer, šećer i kašičica gustina.

Za pet porcija (10 palačinki, jer ko zna kada ćete i koliko ogladniti), dovoljno je: 500ml vina, 250g suvih šljiva, 1 vanilin šećer, 30g šećera (može da se upotrijebi i med umjesto šećera, samo što se onda med stavi na kraju u topao preliv, da bi se izbjeglo kuvanje kojim se sva svojstva meda gube) i kašičica gustina razmućena u malo vode.

Staviti šljive da se kuvaju u 150 ml vina (nemojte staviti svo vino odjednom, potpuno će ispariti alkohol i neće se osjetiti na kraju u prelivu dovoljno), dodati šećer, cimet i karanfilić po ukusu. Kad su šljive kuvane, dodajte preostalo vino i vanilin šećer, pustiti da kuva još minut – dva pa dodajte onaj razmućeni gustin, prokuvajte još par minuta i skinite sa vatre.

Stavite na tanjir filovane palačinke i prelijte ih prelivom od suvih šljiva, a od ostatka vina preporucujemo da napravite kuvano vino.

Napomena: vino možete zamijeniti i domaćom šljivovicom, takođe u preliv možete staviti i sok od cijđene narandže (0,2dcl) po sopstvenom nahođenju.

Prijatno!