ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

13-05-2019

Nematerijalna kulturna baština Paštrovića

Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“, održana je od 8. do 11. maja ove godine u Petrovcu na Moru, u organizaciji Društva za kulturni razvoj „Bauo“ i u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina.

Konferencija je svečano otvorena 8. maja u Spomen domu „Reževići“, a u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu su u naredna tri dana posjetioci imali prilike da čuju brojna izlaganja.

Glavni ciljevi konferencije su bili: da se pruži direktan doprinos istraživanju, afirmaciji, vrednovanju, prezentaciji, revitalizaciji i održivosti nematerijalne kulturne baštine Paštrovića, kako među stručnom javnošću, tako i među širom populacijom, a naročito mještanima, u namjeri stvaranja primjera pozitivne prakse kako se može izučavati, turistički valorizovati, njegovati, podsticati i održivo pristupati nematerijalnoj zaostavštini jedne zajednice, a što je sve u skladu sa brojnim ranijim aktivnostima Društva za kulturni razvoj „Bauo“.U sesijama izlaganja: Normativni, institucionalni i praktični okvir zaštite i valorizacije nematerijalne kulturne baštine; Mogućnosti istraživanja i valorizacije nematerijalne kulturne baštine Paštrovića; Paštrovići i religija; Baština Paštrovića u pisanim izvorima, predanjima i sjećanjima; Usmena i pisana baština Paštrovića; Plesna i muzička tradicija Paštrovića i susjeda; Kultura življenja: u privatnom i javnom prostoru; Nematerijalna baština – podrška turističkom razvoju; Muzička tradicija Paštrovića u obrazovanju; Muzička tradicija Paštrovića i Budve na sceni i Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije (ICOM, 2019) učestvovalo je oko 40 eksperata iz zemlje i inostranstva u domenu nematerijalne kulturne baštine.

Konferencija je zaključena završnom diskusijom na kojoj su učesnici izrazili veliko zadovoljstvo realizacijom konferencije, pohvalili su organizacioni tim Društva za kulturni razvoj „Bauo“ i izrazili su želju da i na budućim projektima sarađuju sa Paštrovićima.

Sama konferencija dio je kompleksnog projekta „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića (muzička i plesna tradicija): digitalizacija, prezentacija, valorizacija, održivost“, koji je finansijski podržan od Ministarstva kulture Crne Gore na prošlogodišnjem Javnom konkursu za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti kulture „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“. Projekat su, pored Ministarstva kulture Crne Gore, podržali i HG Budvanska rivijera, Komunalno d. o. o. Budva i Vodovod i kanalizacija d. o. o. Budva, a podršku su pružili i JU Muzeji i galerije Budve, JU Centar za kulturu Kolašin, JU Muzeji i galerije Nikšić i JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva. Najavljen je i zbornik radova, koji će izaći sredinom godine i biće promovisan tokom ljeta, čime će i biti u potpunosti kompletiran ovaj projekat, saopšteno je iz Društva za kulturni razvoj „Bauo“.

Reklame