ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-07-2020

Nekoliko savjeta za brže razbuđivanje

Ukoliko ujutru teško ustajete iz kreveta i osjećate nedostatak energije, a želite maksimalno da iskoristite predstojeći dan donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri lakšem razbuđivanju i uspješnom započinjanju dana.



Istegnite se

Lagana istezanja, poput nekih vježbi iz joge i jednostavnih uvrtanja, pomažu tijelu da se lagano napuni energijom. Ovakvi pokreti usmjeravaju i vaš um i uklanjaju omamljenost koja je karakteristična za ranojutarnja buđenja.

Vježbajte

Jednom kada ste se riješili početne omamljenosti, napravite nekoliko vježbi kako biste podstakli cirkulaciju – kratka vožnja biciklom, čučnjevi, trbušnjaci, izbor vrste vježbe je na vama.

Bez previše kofeina

Iako kofein ujutro učinkovito razbuđuje, više od dvije šoljice ujutro može vas usporiti kasnije tokom dana. Držite se količine od jedne jutarnje šoljice i nivo energije će biti stabilniji.

Pijte vodu

Kada spavate, tijelo koristi "uskladištene" zalihe vode. Čaša vode odmah ujutro ne samo da jača vaše tijelo i krijepi ga, već pomaže u stimulaciji nervnog i probavnog sistema.

Uhodani ritam spavanja

Odlazite u krevet i budite se u isto vrijeme, jer organizam voli dosljednost. Redoviti ritam odlaska u krevet i ustajanja olakšat će ustajanje ujutro, a tijekom dana ćete se osjećati odmornije.

Budite se uz laganu muziku

Buđenje uz jako glasan alarm može biti stresno, a kod nekih osoba iznenađujuć i glasan zvuk alarma može ugroziti zdravlje srca. Radije zvuk alarma prilagodite tako da se budite uz ugodnu muziku, koja se postepeno pojačava kako bi se vaše tijelo naviknulo na buku.

Ugasite svjetla

Jako svjetlo ometa mozak i otežava spavanje. TV ili kompjuter ugasite barem sat vremena prije odlaska u krevet, jer ćete tako lakše utonuti u san i čvršće spavati, a to znači i lakše ustajanje ujutro.

Jutarnje tuširanje

Osvježavajući tuš ujutro podstaknuće vaš nervni sistem i razbuditi organizam.

Doručak je obavezan

Nakon sna, tijelu je potrebna hrana i energija za kretanje. Zdravo doručkujte, svako jutro, i lakše ćete započinjati radni dan.

Dišite duboko

Jutarnje rano ustajanje nekim ljudima može donijeti osjećaje tjeskobe. Razmišljanje o obavezama, vezi ili finansijskim pritiscima mogu biti jako stresni i brzo vas okupirati. Zato, čim se probudite odvojite trenutak za sebe i duboko dišite – tako smirujete tijelo i um.





Izvor: Ordinacija