ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-01-2020

Nekoliko savjeta u ishrani za ravan stomak

Čak i ako redovno vježbamo do ravnog stomka se ne dolazi tako lako. Nakon dijete ili u toku održavanja kilaže ovo se često javlja kao problem. Ništa manje ni vitki ljudi nemaju problema sa postizanjem savršenog stomaka. Uz samo nekoliko izmjena u ishrani ravan stomak nije nemoguće postići.


Foto: Profimedia

Na šta treba obratiti pažnju da bi ste imali ravan stomak:

Jedite više hrane koja sadrži vlakna jer time spriječavate nadutost. Unosite antioksidanse koji pojačavaju efikasnost vežbanja, a nakon vježbanja jedite namirnice bogate proteinima, koji će vam ubrzati metabolizam.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko najboljih namirnica za vaš stomak, koje ga čine ravnim i zategnutim.

Badem sadrži sva tri navedena sastojka koja su poželjna za ravan stomak. Iako ima visoku kalorijsku vrednost, on je ipak dijetalna namirnica jer daje energiju, reguliše šećer u krvi, sprečava napade gladi i odličan je za grickanje kada poželite da prekršite dijetu.

Jaja su savršen izvor proteina. Kada pojedete jaja za doručak dugo ćete osjećati sitost nego nakon doručka koji sadrži složene ugljene hidrate (hleb, kifle, razna peciva).

Soja je bogata antioksidantima, vlaknima i proteinima. Odlična je i kao zamjena za kravlje mlijeko ali i kao zamjena za meso.

Jabuke su fenomenalne u borbi protiv gojaznosti. Pojedite dvije do tri jabuke ili kruške dnevno i osjetićete znatan pomak u vašoj dijetalnoj ishrani.

Jabuka je izuzetno bogata vlaknima i sadrži dosta vode tako da efikasno ubrzava metabolizam. Pored toga, ona je odličan antioksidans, kao i mnoge vrste voća i povrća.

Šumsko voće u obliku veoma ukusnih bobica (jagoda, kupina, malina, borovnica, ribizla) je izuzetan izvor vlakana tako da je savršeno za dijetalnu ishranu i pomoć pri mršavljenju.

Jedite oko 30g dnevno ovog voća i vaš organizam će manje kalorija apsorbovati iz drugih namirnica koje konzumirate. Ove namirnice, kao snažni antioksidansi, pomažu efikasnije vježbanje jer regulišu rad krvotoka. Ovo pozitivno djeluje na rad mišića.

Lisnato povrće možda ne smanjuje struk, ali njegova niska kalorijska vrednost je izuzetno poželjna kada želite da smršate. Brokoli, spanać i razno zeleno povrće sadrži kalcijum koji je važan za kontrakciju mišića i daće vam dodatnu snagu za vježbanje i malo kalorija.

Jogurt je najmanje kaloričan mliječni proizvod koji sadrži visok procenat kalcijuma. Odličan je kod spriječavanja nadutosti, zatvora i ostalih tegoba koje narušavaju izgled vašeg stomaka. Popijte oko 300 ml jogurta dnevno sa kombinacijom svježeg voća i imaćete savršen stomak i odličan dijetalni obrok.

Čorbe od povrća su odlične za smanjenje gladi. Uz supice bez tjestenina sa dosta povrća unećete dovoljno minerala i vitamina i time sebi obezbjediti odličan, zdrav niskokalorični obrok.

Losos i ostali morski proizvodi (posebno tuna i skuša) sadrže omega-3 masne kiseline. Iste podstiču metabolizam i ubrzavaju sagorijevanje hrane. Riba i morski plodovi su riznica proteina i ubjedljivo najbolji prijatelji ravnog stomaka.

Dozu omege-3 možete dobiti i iz oraha, sjemenki lana, susama i bundevine golice.

Konzumirajte redovno navedene sastojke i ubrzajte efikasnost dijeta i fizičke aktivnosti. Konačno ostvarite dugo željeni cilj: ravan i savršen izgled vašeg stomaka, a ukoliko sada krenete sa ovim zdravim navikama koje smo vam predložili do ljeta ćete imati savršenu figuru i stomak!



























Izvor: dijeta.net