ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-01-2016

Napravite bademovo mlijeko

Proces pripreme je vrlo jednostavan, a potrebni su vam samo bademi i voda za eliksir zdravlja pun vitamina i minerala.

Bademovo mlijeko je izuzetno zdrav i koristan napitak, prije svega zato što ne sadrži holesterol, a bogato je vitaminima i mikroelementima. Mlijeko dobijeno iz badema je odlična alternativa kravljem mlijeku, jer se sastoji od 20% proteina.

Vitamina E ima više nego u spanaću, a obezbjeđuje i potrebne količine fosfora, za jake zube i kosti, a u njemu ima 4 puta više kalcijuma nego u kravljem mlijeku - čak 370 mg kalcijuma na 100 gr proizvoda. Osim toga, bogato je i kalijumom, cinkom, bakrom, gvožđem, manganom i vitaminima grupe B.

Ljekari preporučuju bademovo mlijeko za brže i bezbjedno liječenje čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva, oslobađanje od gorušice i sprječavanje gastrointestinalnog trakta. Ovaj napitak je odličan i za stimulisanje izlučivanja žuči, a uz to i stimuliše rad crijeva i pomaže kod hroničnog kolitisa i dijareje.

Takođe, mlijeko dobijeno iz badema pomoći će i kod prehlade, astme, nesanice, impotencije i anemije, a odličan je izvor energije i stimulans za aktivnost mozga i jačanje memorije. Umjereni nivo vitamina A u ovom mlijeku ojačava vid i utiče na sposopnost očiju u prilagođavanju različitom osvjetljenju.

Čaša bademovog mlijeka sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E – antioksidansa koji smanjuje rast štetnih slobodnih radikala, koji, studije pokazuju, izazivaju rak. Sadrži i dosta B vitamina (riboflavina) i gvožđa, neophodnih za rast i zdravo funkcionisanje mišićnog tkiva.

Bademovo mlijeko ne sadrži laktozu, tako da ga možete slobodno piti bez straha od digestivnih smetnji. Vrlo je niskokaloričan (1 čaša sadrži samo 40 kalorija), ne sadrži zasićene masti, što ga čini veoma korisnim za osobe koje pokušavaju da smršaju. Posto sadrži flavonoide, pomaže i smanjenju nivoa holesterola i zaštiti zdravlja srca.

Pozitivno utiče i na ljepotu - čisto bademovo mlijeko obezbeđuje zdravu kožu i kosu. Da li vam treba još neki razlog da napravite ovaj ljekoviti napitak?

Potrebno vam je samo 1 čaša sirovog badema i 3-4 čaše vode (najbolje flaširane ili filtrirane).

Priprema: Potopite badem u vodu preko noći. Ujutro prospite vodu, pa prelijte sa 3-4 čaše flaširane ili filtrirane vode. Izmiksujte u blenderu 2-3 minuta, pa procijedite i sipajte u staklenu ambalažu. Rok trajanja u frižideru je 2-3 dana.

Upotreba: Času bademovog mlijeka po želji možete zasladiti sa malo meda, cimeta, kakaa ili vanile.