ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-09-2019

Nagrada ruskom pjesniku Sergeju Glavjuku

Književna nagrada ovogodišnjeg trećeg budvanskog festivala “Ćirilicom”, Sveti Stefan Štiljanovič, uručena je poznatom ruskom pjesniku Sergeju Glavjuku. To je odlučio žiri u sastavu: akademik Siniša Jelušić, Mila Baljević i Radomir Uljarević.

Obrazlažići odluku, predsjednik žirija, profesor Siniša Jelušić je pored ostalog rekao, da je oiezija Sergeja Glavjuka, dominantno u tradiciji “vezanog stiha”. U svim njegoovim pjesničkim knjigama možemo da pratimo, kao poetičke konstante, teme koje se kreću u rasponu, od intimnog doživljaja prirode, čovjekove usamljenosti i zapitanosti nad smislom života i tajnom smrti, sve do opjevavanja urbanih prostora kao poprišta ljudske drame koja se odvija izmedju užasa i tragedije na jednoj strain i nade i ljepote na drugoj. Ta velika pozornica je uglavnom Moskva, kazao je pored ostalog u obrazloženju nagrade akademik Siniša Jelušić, a prenosi budvanski Art press.

Uručujući nagradu poznatom ruskom pjesniku Sergeju Glavjuku, predsjedik Savjeta Narodna biblioteke Budva, dr Predrag Zenović je kazao, da je ovo visoko priznanje, ovoga puta pripalo jednom od najznačajnijih ruskih pjesnika Sergej Glavjuku. Njegova pezija je prevedena, na više od 20 svjetskih jezika, a dobitnik je i iza medjunarodnih književnih nagra.

Svoju jadikovku pjesnik Glavjuk artikuliše tako, kao da dopier iz medjuprostora “glasne” i “tihe” poezije. Stoga njegov glas jeste prepoznatljiv u savremenom ruskom pjesništvu, kazao je govoreći o poeziji Sergeja Glavjuka, književnik Budimir Dubak, jedan od najboljih poznavalaca njegove poezije. Dobitnik ovogodišnje književne nagrae festival “Ćirilicom”, ruski pjesnik Sergej Glavjuk je zahvalio organizatorima, što mu je pripala čast da primi značajno književno priznanje i izrazio radovanje, što je ponovo gost Budve i Crne Gore.

Ruski pjesnik je za prisutne građane i goste, govorio i svoju poeziju.