ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

28-04-2016

MUP ne može da vrši letove vezane za hitnu medicinsku pomoć helikopterom

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može da vrši letove vezane za hitnu medicinsku pomoć helikopterom (HEMS letove). To podrazumijeva da ne može da prevozi medicinsko osoblje, medicinske zalihe (opremu, krv, organe, ljekove) ili bolesne ili povrijeđene osobe i ostale osobe koje su direktno uključene, navodi se u saopštenju.

MUP je donio ovakvu odluku nakon što je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobijeno tumačenje da prema važećim propisima i evropskom zakonodavstvu u ovoj oblasti koje Crna Gora primjenjuje, HEMS letove mogu da pružaju fizička i pravna lica, ali ne i državni organi.

Shodno navedenom, Agencija za civilno vazduhoplovstvo je obavijestila MUP da ne postoji regulatorna mogućnost izdavanja odobrenja organu državne uprave za vršenje HEMS letova.

"Želimo da napomenemo da je ovakva odluka prevashodno uslovljena činjenicom da ne postoji zakonski osnov da MUP pruža komercijalne letove, a ne tehničkom spremnošću i opremljenošću vazduhoplova Avio-helikopterske jedinice MUP-a", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je svjesno značaja i eventualnih štetnih posljedica koje ovakva odluka može imati za građane Crne Gore i turiste koji u njoj borave, ali ističe da je dužno da postupa shodno zakonima i odobrenjima Agencije za civilno vazduhoplovstvo.