ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

03-08-2020

Mugoša apeluje: Prijavljujte kontakte, restriktivnije mjere rješavale bi možda epidemiju ali bi se javljali drugi problemi

U 17 sati počela je pres konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela u vezi sa novostima o koronavirusu u Crnoj Gori.

Direktor Insittuta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da samoizaolciju ima 870 osoba. broj osoba u karantinu je 25.

''Sve ove cifre govore da se nalazimo u situaciji o održavanu infekcije na visokom niovu, da svaki dan imamo veliki broj novooboljelih št ukazuje da moramo povesti računa o svom ponašanju'', kazao je direktor IJZ.

''Što više poštuemo mjere, i građani i svi subjekti, mi ćemo imati bolju situaciju. Ovo održavanje od 13 do 15 odsto govori da se neki građani usubijrkti ne pridržavaju mjera. Mali je broj kontakata, to ponašanje kojim se štiti neko, a u stvari se pravi medveđa usluga, jedino iz toga može proizići nevolja na najbliže tih kontakata i njihovih kontakata...'', kazao je Mugoša i apelovao da svi prijavljuju kontakte kao i da se kontakti sami jave.

On je apelovao da se poštuju mjere, vodi računa o higijeni, nose maske, drži distanca.

''Sve mjere koje su date da obuzdaju epidemiju moguće je samo poštovanjem mjera. Sve druge mjere koje bi zahtjevale restrikcije mogu dovesti do još većih problema, rješavale bi se možda epidemija ali bi se javljali drugi problemi i bili bi sve dublji i dublji'', kazao je Mugoša.

Mjere za glasanje...?

''Mi smo u saradnji sa DIK dali preporuke koje će važiti. Sve mjere koje važe ako se budu primjenjivale na način koji je to propisano one treba da obezbijede da su svi bezjedni. Sve to DIK će dati detaljna uputstva na bazi naših preporuka'', kazao je Mugoša.

Ukoliko se nakon izbora pogoršava situacija, da li ćete preuzeti odgovornost i podniejti ostavku?

''Ako poštujemo mjere, ova situacija je u dobroj mjeri bezbjedna. Samo poštovanjem mjera sačuvaćemo svoje zdravlje. Bili izborni ili izborni proces suština je poštovanje mjera i odgovornost ja na onom ko poštuje ili ne poštuje mjere, Ako poštujemo mjere nema razloga da brinemo'', odgovorio je Mugoša na pitanje novinara o preuzimanju odgovornosti.

Novinar Sekulić insistitrao je na odgovoru na postavljeno pitanje, Mugoša je odgovorio: Zašto bih ja odgovarao za vas ako vi ne poštujete mjere.

Izvor: FOS