ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

02-08-2015

Miroslav Jovanović Timotijev na Trgu pjesnika

Na Trgu pjesnika, u nedjelju od 21 sat, nastavlja se književni program festivala. Na Trgu će stihove čitati i o poetici govoriti Miroslav Jovanović Timotijev iz Bara, predstavljajući zbirku objavljenu 2015. godine “Šaptač u groblju” (Kulturni centar Bar).

O centralnoj poetičkoj niti Timotijevljeve poezije Svetlana Kalezić-Radonić kaže: „Po povjerenju koje ima u poeziju, M. J. Timotijev ponajviše liči na stare Grke – poeziju su smatrali za sasvim osoben fenomen koji se razlikovao od cjelokupne umjetnosti (nije bila materijalna i nije se mogla dosegnuti poštovanjem pravila), i koji je najviše bio sličan prorokovanju. Takođe, isticali su i njenu psihagošku sposobnost (da upravlja dušama, da fascinira, očarava i zavodi um) kao i njeno metafizičko i moralno-vaspitno značenje. Međutim, po usmjerenosti na prorokovanje i vizionarstvo, na jednoj strani, i po svojevrsnoj apologiji bezumlja i po osjećanju nadređenosti umjetnosti nad životom na drugoj, stihovi Šaptača u groblju posjeduju i mnoštvo neoromantičarskih elemenata“.

Miroslav Jovanović Timotijev crnogorski je pjesnik iz Bara, na književnoj sceni prisutan skoro 40 godina. Objavio je knjige poezije: Plamteće saće, Opet lože oblake, Pustoš još peva. Autopsija senke, Laureat paučine, Večnost i druge čežnje i Šaptač u groblju: nove i izabrane pjesme. Uz to, pisao je i za djecu i objavio zbirke dječije poezije: Svetionik, Kuća na oblaku, Nacrtaj mi petak i Papirne lađe: nove i izabrane pjesme za djecu.
Sa Miroslavom Jovanovićem Timotijevim razgovor vodi Vesna Šoškić.