ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-10-2014

Micev: Nestabilne i nepovoljne vremenske prilike

Danas se očekuje nagla promjena vremena, nestabilne i nepovoljne vremenske prilike.

"Prema prognostičkoj situaciji, naše područje biće pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti u sklopu koje cirkuliše veoma hladna vazdušna masa sa sjeverozapada Evrope.

Kao posljedica dejstva ciklona i hladnog atmosferskog talasa u srijedu će biti oblinija kiša sa burnim grmljavinskim procesima a tokom popodneva i naveče očekuje se i nagli pad temperature (od 10C do 18C) sa jačanjem sjevernog vjetra.

Usljed naglog pada temperature na sjeveru i u centralnim planinskim oblastima, u drugom dijelu dana i tokom noći, očekuju se intenzivnije sniježne padavine, formiranje sniježnog pokrivača, sa jakim sjevenim vjetrom i sniježnim mećavama u planinama i sa raspostranjenom pojavom zaledjivanja jer će se temperatura spustiti ispod nule naročito krajem dana i tokom noći.

Hladno, na sjeveru ledeno, nastaviće se i tokom četvrtka i petka sa povremenim snijegom uglavnom slabog intenziteta prvenstveno na sjeveru ponegdje i u centralnim planinskim oblastima. Temperatura vazduha u najvišim predjelima (Žabljak...) imaće ledeni karakter što znači da će po 24h dnevno biti oko i ispod nule sa stalno prisutnim uslovima za zaledjivanje.

Dakle, osnovna karakteristika očekivanih loših vremenskih prilika biće: jaka kiša-obilnije količine padavina i do 100lit/m2, grmljavine, naglo zahladjenje, nagli prelazak kiše u snijeg (na sjeveru i u centralnim planinskim predjelima) sa povremeno intenzivnijim sniježnim padavinama i formiranjem sniježnog pokrivača (naročito u višim oblastima na sjeveru i istoku CG), jak sjeverni vjetar sa sniježnim mećavama i stalno prisutnom potencijalnom opasnošću od zaledjivanja.

Ova prognostička situacija je vrlo specifična sa veoma izraženom kombinacijom dejstva različitih parametara i sa mogućom disperzijom posljedica-nevolja na zahvaćenom prostoru a to su sjever CG i fragmentirani centralni dijelovi.

Značane potencijalno moguće posljedice su smetnje (ponegdje i ozbiljne smetnje) na elektroenergetskom prenosno-distributivnom mrežom. Takodje ozbilje smetnje moguće su u odvijanju saobraćaja samim tim i otežana saobraćajna komunikacija. Usljed obilne količine kiše mogući su fragmentirani incidenti na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama", kazao je Branko Micev, diplomirani meteorolog.