ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-12-2018

Međunarodni projekat "Etno lab" u Petrovcu

U Petrovcu na Moru će se, od 10. do 16. decembra, realizovati međunarodno multidiciplinarno sistematsko terensko istraživanje i proučavanje muzičke i plesne tradicije i običaja Paštrovića, pod nazivom "Etno lab“.

Ovaj projekat drugu godinu zaredom organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru.

Projekat su podržali Opština Budva, HG Budvanska rivijera i Turistička organizacija opštine Budva, dok je pomoč pružila i JU Muzeji i galerije Budve.

Na projektu „Etno lab“ će učestvovati više referentnih etnomuzikologa, etnokoreologa, etnologa i antropologa, kao i drugih stučnjaka i istraživača u domenu kulturne baštine, koji žive i rade u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U toku trajanja projekta, učesnici će obići više paštrovskih lokaliteta zarad upoznavanja sa tradicijom i baštinom ovog kraja i intervjuisanja lokalnog stanovništva.Kao i prošle godine, očekuje se da će rezultati istraživanja afirmisati bogatu i reprezentativnu nematerijalu kulturnu baštinu Paštrovića, kojoj i pored dosadašnjih saznanja i rezultata, tek predstoji multidisciplinarno naučno izučavanje i valorizacija.

Prošlogodišnji "Etno lab" je održan od 6. do 10. decembra 2017. godine, i tokom projekta je intervjuisano dvadesetak mještana i snimljeno je oko 120 GB audio i video građe.
Reklame