ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-05-2020

Marković: Od 1. juna neki oblici javnog okupljanja, vidjećemo do kog broja će to biti

Premijer Duško Marković obraća se javnosti u vezi sa uspješnim suprostavljanjem pandemiji koronavirusa.

Printscreen: Antena M

On je čestitao svima koji su bili na prvoj liniji odbrane - ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske. Ništa manje – i svim pripadnicima inspekcija, službi zaštite, poštanskim službenicima, volonterima, i zaposlenima u gradskim službama, posadama aviona, aerodromskim službama i transportnim radnicima, dodao je.

"Zaposlenima u supermarketima i trgovinama, koji su svakodnevno pružali usluge, ne dozvolivši scenarije nepreglednih redova, praznih rafova i nelagode u našim kućama.

Naše institucije su od prvog trenutka stale u odbranu građana. To je najbolja potvrda da država i građani imaju na koga da se oslone. Ovo je rezultat na koji možemo biti ponosni, ali i rezultat koji obavezuje da nastavimo sa odgovornim odnosom kako bi prevazišli posljedice ekonomske krize koja nas je pogodila, i preduprijedili eventualno novi talas epidemije ako do njega dođe", kazao je on.

Crna Gora ni u jeku epidemije nije zatvarala granice za svoje državljene, rekao je premijer.

"Nijesmo se otimali za respiratore, imamo ih više nego dovoljno. Obezbijedili smo dovoljno zaštitne opreme", kaže on.

Glavni cilj je bio da bolnice ne napunimo oboljelima, dodaje.

Od danas NKT ima zadatak da pronađe najbolja rješenja za pokretanje ekonomije, otvaranje granica, dolazak turista i ublažavanje mjera.

Namjera je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, kaže on.

"Biće dozvoljene svadbe, krštenja...", dodaje i poručuje da se početkom juna očekuje otvaranje granica.

Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije uvela vanredno stanje, kazao je premijer.

"Vanredno stanje ne bih predložio ni u novim okolnostima jer je Crna Gora pokazala da ima institucionalni kapacitet", kaže premijer.

Kada će biti dozvoljena javna okupljanja, pitali su novinari.

"Epidemija još nije okončana. Nadamo se da ćemo u narednih sedmicu doći u situaciju da se proglasi kraj epidemije, ali to ne znači da smo na kraju posla jer je globalno pandemija na snazi. Opasnost je još tu, za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa i njegovo širenje. Mjere bi trebalo već da stupe na snagu od 1. juna, to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Taj broj će biti različit na otvorenim površinama i zatvorenom prostoru. Od 1. juna će biti neki oblici javnog okupljanja, vidjećemo do kog broja će to biti", kazao je on.

"Za Dan nezavisnosti smo imali sporadična okupljanja mladih koji su slavili obnovu države u kolonama vozila i neka zajednička okupljanja koja nijesu predstavljala epidemiološki rizik", kazao je on, odgovarajući na novinarska pitanja.


Izvor: Antena M