ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-04-2018

MANS nagrađuje najbolje istraživačke priče

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) raspisala je konkurs za tri najbolje istraživačke priče, nastale korišćenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Iz MANS-a je saopšteno da će novčane nagrade biti dodijeljene autorima tekstova, radio ili televizijskih priloga, objavljenim od 1. januara prošle do 30. juna ove godine.

Najbolja istraživačka priča biće nagrađena sa hiljadu EUR, dok druga nagrada iznosi 600, a treća 300 EUR.

Iz MANS-a su kazali da je cilj nagrade za istraživačko novinarstvo da istakne dostignuća istraživačkih novinara i da podrži i promoviše kvalitetno istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori.

Na konkurs se, kako su objasnili, mogu prijaviti svi zainteresovani novinari i novinarke, koji imaju dokaz da su u pripremi teksta, odnosno priloga koristili Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Prijava na konkurs treba da sadrži kopiju objavljenog teksta ili priloga, dokaze o korišćenju Zakona o SPI (zahtjevi, žalbe, tužbe), kao i popunjen formular sa prijavu. (Informacije o konkursu dostupne su na: http://www.mans.co.me/konkurs-za-najbolju-istrazivacku-pricu/ ).

Iz MANS-a su istakli da će tokom trajanja konkursa svim zainteresovanim novinarima pružiti podršku u prikupljanju podataka na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i omogućiti im da na vrijeme dobiju podatke za istraživačku priču.

„Potrebno je da autor priče podnese inicijalni zahthjev za informacijama na osnovu Zakona, dok će cjelokupan dalji administrativni postupak preuzeti MANS“, precizira se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da će žiri, koji čine domaći i inostrani eksperti, saopštiće odluku o nagradama najkasnije 25. jula.

U slučaju da dostavljeni tekstovi i prilozi ne zadovoljavaju standarde za dodjelu nagrada, kako su naveli, konkurs će biti ponovljen.

Nagrada se dodjeljuje u okviru projekta „Ka profesionalnijem i kredibilnijem istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori“ koji sprovodi MANS, a finansira Evropska unija kroz Program za profesionalizaciju medija u Crnoj Gori 2016.