ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-02-2019

Manifestacija Ljubišini dani 27. i 28. februara u Budvi

Tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani“, biće održana 27. i 28. februara 2019, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“ obuhvata dva glavna segmenta: predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“ autora dr Gojka Čelebića, i predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“, održanog u Budvi, Reževićima i Petrovcu 2018. godine u okviru „Ljubišinih dana“.

Takođe je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“, organizacionoj jedinici JU Muzeji i galerije Budve koja primarno baštini i afirmiše sjećanje na Ljubišu, inače lociran u Ljubišinoj rodnoj kući u Starom gradu, nakon dokumentarne izložbe „Ljubiša u Primorskim novinama“, ponovo za javnost otvorena stalna postavka o Ljubišinoj ličnosti i književno-političkom opusu.



Predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“, autora dr Gojka Čelebića u izdanju JU Muzeji i galerije Budve, održaće se u srijedu, 27. februara u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ sa početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti dr Predrag Zenović, teoretičar politke, Neven Staničić, profesor opšte književnosti, i autor, dok će moderatorka večeri biti Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

U knjizi „Naši pisci, njine aure“ predstavljeni su prikazi lika i djela četiri značajna crnogorska pisca: Popa Dukljanina, Petra II Petrovića Njegoša, Stefana Mitrova Ljubiše i Miodraga Bulatovića. Najveći dio knjige posvećen je upravo Stefanu Mitrovi Ljubiši.

Predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ u izdanju JU Muzeji i galerije Budve, održaće se u četvrtak, 28. februara, takođe u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ sa početkom u 19 časova. O zborniku će govoriti akademik Nenad Vuković, Jelena Đurović, bivša dugogodišnja direktorica Nacionalne biblioteke „Đurađ Crnojević“ i mr Božena Jelušić, profesorica književnosti i učesnica simpozijuma, dok će moderatorka i ove večeri biti Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.