ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-06-2017

Manastir Gradište kroz objektiv Branka Pelinovića

Izložba dokumentarnih umjetničkih fotografija Manastir Gradište kroz objektiv Branka Pelinovića postavljena je u galeriji Marko K. Gregović (sala na spratu) u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu i biće otvorena do 19. juna.

Izložba predstavlja izbor iz bogatog opusa ovog autora, snimatelja i fotografa, zaposlenog u RTS-u, kao direktor fotografije.

Pelinović je neskriveni zaljubljenik u paštrovski prostor, posebno u manastir Gradište (Buljarica), koji često posjećuje i o kome je 2006.godine snimio dokumentarni srednjemetražni film Slikam i slavim Boga (produkcija RTS), koji je više puta emitovan i koji je naišao na dobar prijem u javnosti.



Fotografije koje su prikazane na izložbi nastale su tokom proljeća prošle godine, kada je svečano obilježen jubilej 900 godina crkve Sv. Nikole u manastiru Gradište (prema narodnom predanju).

Izložbu čini 10 panoa sa po dvije uveličane fotografije eksterijera i enterijera ove svetinje. Novembra prošle godine izložba je bila postavljena u Etnografskom muzeju u Beogradu, prilikom održavanja naučnog simpozijuma o Gradištu.