ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

24-07-2014

„Mala retrospektiva“ Jovana Ivanovića u Kotoru

Izložba djela budvanskog slikara Jovana Ivanovića, pod nazivom „Mala retrospektiva“, biće otvorena u četvrtak, 24. jula, u 20:30 sati u Galeriji solidarnosti u prizemlju palate Pima.

Autorke izložbe su istoričarke umjetnosti Marija Mihaliček i Dragana Ivanović. Izložbu će otvoriti novinarka i publicistkinja, dobitnica Ordena viteza umjetnosti i književnosti Francuske Branka Bogavac.

Riječ je o retrospektivnom pregledu slikarskog opusa Jovana Ivanovića, od 1964. do 2014. godine. Postavkom će biti obuhvaćeno tridesetak radova u vlasništvu autora, iz porodične i privatne kolekcije, koji su izvedeni u raznim tehnikama (ulje na platnu, kombinovana tehnika, crtež, gvaš i tempera).

Jovan Ivanović rođen je u Budvi 1932. godine. Poslije završetka hercegnovske Umjetničke škole, slikarstvo je usavršavao u Beogradu, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put. Slijede boravci u Francuskoj i Italiji, studijsko putovanje u Čehoslovačku, niz samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te brojne nagrade. Bavio se pedagoškim radom i bio je jedan od osnivača budvanske Moderne galerije, a takođe i njen dugogodišnji direktor.

Organizator izložbe su Muzeji iz Kotora i Galerija solidarnosti.