ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-03-2020

List maslačka: Nevjerovatno ljekovita biljka

List maslačka ili, kako se još naziva, lavlji zub je divlja biljka koja je vrlo rasprostranjena na našem području, a iskustva pokazuju da ima brojne blagodeti po zdravlje cijelog organizma, piše Lovesensa.

Odlikuje ga gorak ukus, pa se nekada koristio samo u ljekovite svrhe, dok u Italijanskoj i Francuskoj kuhinji nije počeo da se koristi u raznim specijalitetima poput čorbi i salata.

Nekada zanemaren korov između žutih cvjetova, danas je jedan od najmoćnijih prirodnih ljekova i ukusna namirnica koja pročišćuje cijelo telo.

Nožem lako možete izvući dugačke peteljke listova maslačka, operite ih, osušite i možete ih dva dana čuvati u frižideru.

Maslačak možete lako i gajiti u svojoj bašti, tako što ćete koren biljke presaditi, a nije mu potrebna dodatna njega. Najbolje je da to uradite u proljeće kada krenu mladi izdanci, a zaštitite ih tako što ćete ih prekriti folijom. trebalo bi da za oko 15 dana imate već zrele listove za salatu.

List maslačka sadrži gotovo sve važne hranljive materije: minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, karotenoide (uglavnom beta-karoten), vitamine C i E, vitamine grupe B i mnoge druge supstance. Gorčina iz ove biljke podstiče lučenje sokova koji pospešuju probavu, aobilje vlakana sprečava dugo zadržavanje hrane u gastrointestinalnom traktu.

Kao snažan diuretik podstiče funkciju bubrega i drenažu vode, ubrzava metabolizam i funkciju svih žlijezda. Zbog toga se više kiseline izlučuje u stomaku, a više žuči izlučuje u dvanaestopalačno crijevo iz jetre i sokova pankreasa, što olakšava varenje teške i masne hrane.