ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

03-08-2015

Lažni humanitarci mame na Ostrog

Na Crnogorskom primorju prevaranti građanima prodaju razglednice za 2,5 eura sa lažnom pričom da će njihov novac biti proslijeđen djeci ometenoj u razvoju.

Jedna od dvije prodavačice lažnih humanitarnih razglednica, ponudila je novinaru “Vijesti” u Budvi da kupi njihov “proizvod”, predstavljući se članicom humanitarnog udruženja iz Srbije. Ona je objasnila da je kompletan novac od prodaje namijenjen bolesnoj djeci.

Na razglednici je bio otisnut naziv udruženja “Naša deca” sa adresom Mirijevo - Beograd i e-mail adresa [email protected].

Na prednjoj strani razglednice je fotografija manastira Ostrog i manje slike manastira Morača i Cetinje.

Novinar “Vijesti” je na internetu pronašao oficijelni sajt Udruženja građana “Naša deca” - “www.nasadeca.org.rs”, koje je kontaktirao putem telefona.

Iz tog udruženja saopšteno je da oni ne proizvode razglednice za prodaju i da se radi o prevarantima, koji su zloupotrijebili podatke sa njihovog sajta.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), saopšteno je da je neko na taj način zloupotrijebio slike manastira. To nije prvi put da sličnom pričom prevaranti varaju građane.

“Vijesti” su u februaru prošle godine pisale o prevarantima na ulicama Podgorice, koji su prodavali razglednice za euro. Oni su se pozivali da prodajom razglednica u ime udruženja “Naša radost”, prikupljaju novac za bolesnu djecu, ali i štićenike Doma u Bijeloj.

Iz Doma u Bijeloj tada je saopšteno da ne znaju da nikakvo udruženje sa tim imenom prikuplja pomoć za djecu. Udruženja “Naša radost” tada nije bilo na spisku NVO, koji se nalazio na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a pod tim imenom nije bilo moguće pronaći ni firmu u Centralnom registru privrednih subjekata, kao i navedeni “PIB” broj na razglednici, prenose Vijesti.