ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-08-2018

Kupači oprezno sa morskim strujama i talasima

Većina nas skoro cijele godine planira da ljetnji odmor provede na moru bezbrižno se kupajući i sunčajući. Međutim, more i ljetovanje kriju izvjesne opasnosti i po odrasle i po djecu, a mnogi toga kao da nisu svjesni. Ono na šta bi smo vam skrenuli pažnju su morske talase i struje.

Postojanje morskih struja koje idu od obale prema pučini ili strujanje vetra ka pučini i stvaranje talasa je veoma opasno. Prilikom takvih pojava kupač se lako udaljava od obale, ali za povratak na obalu nema snage jer ga struja udaljava.

Udaljavanje od obale je naročito rizično za djecu. Često im vodena struja ili vjetar ponesu loptu (gumu ili slične igračke) od obale. U takvim slučajevima djeca zaborave pa krenu za loptom, a da nisu svjesna opasnosti da su sve dalje od kopna.

Spasioci na crnogorskim plažama upozoravaju na nepoštovanje propisa na plažama, ističući da zbog nepoznavanja propisa spasioci imaju mnogo više posla, a da to naročito dolazi do izražaja kada je istaknuta “crvena zastavica”.

Primjer za to je nedavno smrtno stradali turista na Ulcinjskoj plaži koji je plivao uprkos zabranama.



Većina gostiju potcjenjuje talase, a nerijetko roditelji nisu svjesni opasnosti slanja djecu u nemirno more. Svaki takav ulazak u more radi spasavanja je rizik i za spasioce.

Građani se, kako kažu, često oglušavaju na upozorenja, a naročito omladina koja nije svjesna rizika od morskih talasa, precjenjujući sposobnosti u borbi sa talasima.

Na blizu 200 crnogorskih uređenih kupališta angažovano je više od 500 obučenih spasilaca. To bi, prema zvaničnim podacima, trebalo da bude dovoljno za potpunu sigurnost plivača i neplivača na našoj obali.

Pošto nema pravila ponašanja ako vas zahvate morske struje i talasi, najbezbjednije bi bilo da poštujete pravila zabrana i ne udaljavate se od obale ukoliko vidite velike talase.