ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-11-2019

Kroketi od tikvica

Kroketi od tikvica su primamljive i ukusne vegetarijanske kuglice koje možemo jesti kao predjelo, prilog ili kao lagani obrok uz salatu. Osvajaju sve za stolom, a vole ih i djeca.



Potrebno vam je:

Dvije tikvice srednje veličine, tri kriške jučerašnjeg hleba, jedno jaje, 40gr. parmezana, soli i bibera po vašoj želji i potrebi, pola kafene kašičice bijelog luka u prahu, jedna kašika nasjeckanog petrusina. Prezla za oblikovanje kuglica i ulje za malo dublje prženje.

Tikvice dobro oprati oštrom četkom za povrće, ne ljuštiti ih, ali skloniti sva eventualna oštećenja i odsjeći krajeve. Prepoloviti ih po dužini, pa pomoću kašičice ukloniti sjemenke. Čvrst dio isjeći na vrlo sitne kockice. Zagrijati vodu do ključanja, posoliti je i dodati isjeckane tikvice. Od trenutka kad voda bude ponovo proključala - kuvati pet minuta.

Odmah procijediti i ostaviti na cjediljci dok se tikvice sasvim ne ocijede i ohlade. Previše vlage učiniće tijesto premekanim. Od jučerašnjeg hleba isjeći tri parčeta pa izvaditi sredinu i samljeti je u mikseru. Ocijeđene i ohlađene tikvice staviti u veću činiju, pa dodati 2/3 izmrvljene sredine od hljeba, parmezan, peršun, so, biber, bijeli luk i jaje. Promješati kašikom, pa po potrebi dodati ostatak hleba, što će zavisiti od veličine jajeta i vlažnosti tikvica.

U manjoj šerpici zagrijati ulje za nešto dublje prženje, a zatim smanjiti vatru. Pripremiti činiju s prezlama, koje bi trebalo prosejati da mrvice budu finije. Rukama oblikovati kuglice prečnika od oko 4 cm. Ruke možemo namazati uljem da bismo lakše formirali loptice. Svaku kuglicu uvaljati u prezle, lijepo zaokružiti i stavljati u šerpu s vrućim uljem. Peći nekoliko minuta uz okretanje, dok kroketi ne porumene. Vaditi kuglice na kuhinjski ubrus koji će upiti višak masnoće, iako ovo tijesto ima dobru osobinu da ne upija mnogo ulja.

Krokete možemo peći u rerni na 180°C oko 15 minuta. Na pleh postaviti papir za pečenje, poređati kuglice i poprskati ih uljem. Kroketi se mogu jesti topli ili hladni.