ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-06-2017

Krapović: Zatekli smo potpuni finansijski i organizacioni haos, ali smo bolji od prethodnika

Zatekli smo potpuni finansijski i organizacioni haos i nije bilo lako uhvatiti se u koštac sa tim problemima, ali imamo riješenost da istrajemo na poštenom i bezkompromisnom pristupu da unaprijedimo život u Budvi, istakao je predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, dodajući da ne postoji idealna vlast, ali da je nova vlast bolja u odnosu na prethodnike.

On je na konferenciji za novinare povodom šest mjeseci rada, kazao da posao predsjednika doživljava kao lični izazov u svakom smislu, posebno što su problemi koji su opterećivali gradsku upravu bili ogromni, a neki od njih su imali međunarodni karakter.

"Najvećim uspjehom smatram to što su ljudi u Budvi uvidjeli da postoji promjena i, što je još važnije, da vjeruju da je promjena moguća. Upravljanje Budvom za proteklih šest mjeseci bio je u potpunosti krizni menadžment. Glavni fokus našeg djelovanja je bila finanijska stabilizacija Opštine što je iziskivalo rješavanje ogromnog broja, prije svega eksternih problema, raznih neraščišćenih računa koji imaju građani i preduzeća sa Opštinom. U finalu mogu da kažem da je situcija mnogo bolja nego prije šest mjeseci. U narednom periodu planiram da se posvetim unutrašnjoj organizaciji Opštine, kako bi se stvorila proaktivna, moderna i fleksibilna uprava, koja će biti na usluzi građanima i koja je primjerena onome što Budva jeste i treba da predstavlja", istakao je Krapović.

Ono što je najbitnije, kako je kazao, je da Opština nikome ne duguje, odnosno da se obaveze redovno izmiruje, od zarada do ugovorenih obaveza.

"Za prvih gotovo šest mjeseci po izvještaju Sekretarijata za finanijse ostvareni su prihodi od 8,8 miliona eura ili 14 odsto više nego lani, naplaćeno je 2,2 miliona eura na ime poreza na nepokretnost, ali u istom periodu raznim prinudnim blokadma sa opštinskog računa je "skinuto" 2,6 miliona eura. Opštinska Služba za naplatu komunlija je u ovom periodu zaključila čak 53 ugovora sa graditeljima, čija je ukupna vrijednost 3,4 miliona eura, što je za 37 odsto više nego prošle godine. Kada je riječ o naplati komunalija ona je za gotovo 76 odsto veća nego prošle godine", kazao je Krapović.

Kada je broj izvoda licenci za taksi vozila u pitanju, kako je kazao, za 50 ih je manje nego prošle godine, odnosno izdato ih je 344.

"Intezivirana je aktivnost na legalizaciji privatnog smještaja a to dokazuje i podatak da je obuhvaćeno novih 800 ležaja u odnosu na prošlu godinu, čime će biti i veći priliv od boravišne takse", naglasio je Krapović.

On je istakao da je na zahtjev mjesne zajednice Petrovac danas potpisao novu odluku koja podrazumijeva potpunu zabranu gradnje za područje DUP Petrovac centar.

"Izuzeti su infrastrukturni objekti, izgradnja i rekonstrukcija objekata vodovodne, kanalizacione, energetske i telekomunikacione mreže, uređenje potoka, objekata za obrazovanje, zdravstvo, kulturu i socijalnu zaštitu, te objekti kojima je potrebna hitna sanacija izgrađeni po zakonu i čija oštećenja su nastala djelovanjem više sile. Takođe, Petrovčani će od ponedjeljka, 26. juna, zahtjeve prema bilo kojem organu Opštine Budva moći da predaju u Mjesnoj kancelariji Petrovac", naglasio je Krapović.