ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-08-2017

Komemorativna sjednica povodom smrti slikara Jova Ivanovića

U Modernoj galeriji koju je osnovao slikar Jovo Ivanović, danas je održana komemorativna sjednica na kojoj su se porodici, prijateljima i sugrađanima, sa pijetetom obratili, predsjednik Skupštine Opštine Budva, Đorđe Vujović, predsjednik Opštine Dragan Krapović i dr Ivo Ivanović.



Predsjednik Skupštine OB, Đorđije Vujović je pored bogate radne biografije govorio i značajnom stvaralaštvu Jova Ivanovića, koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo kao slikar već i kao osnivač i direktor Moderne galerije.



Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović se od sugrađanina Jova Ivanovića, oprostio riječima:

Poštovana porodice Ivanović, Dragi prijatelji,
Opraštamo se od umjetnika,pedagoga,osnivača Moderne galerije i njenog direktora, zvaničnika među poznatim građanima Budve, ali i od dragog čovjeka i prijatelja,koji je tokom decenija za nama ostavio nezaobilazan trag u našim životima.

Zato se danas svi pridružujemo dubokoj žalosti njegove porodice,posebno onih koje vezuje dugogodišnje prijateljstvo i druženje.Svaki grad ima svoja obilježija i posebnosti.Jovo je bio jedno od obilježija Budve.Ostao joj je vjeran do kraja,nikada nije otišao iz nje,ali je kroz svoja platna zajedno sa Budvom obišao svijet.Bio je jedan on onih ljudi koji svojim radom i životom donosi duh metropola u „malo misto“.

Posebnost njegove ličnosti bila je magnet za svako društvo. Duhovit,gospodskih manira,dopadljiv i inteligentan,sa svojim simpatičnim ekstravagantnostima znao je da drži pažnju svih.Moglo se pričati o svemu; ljepoti,moru,dobroj kuhinji,mirisu i bojama Mediterana,uopšte o životu u oku i srcu umjetnika.Znao je i da zapjeva,pa je društvo imalo osjećaj da je sa njima Dali i Pavaroti zajedno.Ovako upečatljiv i šarolik temperament i identitet dao je jednog od zapaženijih pripadnika jugoslovenske impresionističke škole, a Budvi „oriđinala“ kojeg su svi poštovali i voljeli.Naši roditelji koji su bili njegovi đaci još uvjek se sjećaju kako ih je učio istoriji umjetnosti i slikanju i kako su uz miris terpentina i ulja i njegovih priča imali iluziju da su se u njegovom ateljeu susretali sa Monmartrom i Luvrom u ondašnjoj maloj Budvi.Za neke od njih to je bilo opredjeljujuće iskustvo za kasniji život.

Zato nije pretjerano reći da je Jovo u potpunosti pripadao ovom gradu,da mu je cijelog sebe poklanjao i da Budva mora naći način da mu se oduži. Umjetinici imaju privilegiju da i poslije fizičkog nestanka,nastavljaju da žive kroz svoja djela.

Zato,poštovana porodice Ivanović,i pored velike tuge,budite ponosni na ostavštinu vašeg dragog pokojnika, istakao je na kraju govora Krapović.

U ime porodice Ivanović, zahvalnost svima koji su danas prisustvovali komemorativnoj sjednici i koji su u ovim teškim trenucima uz porodicu Jova Ivanovića, izrazio je dr Ivo Ivanović.

Jovo Ivanović će biti sahranjen danas u 16h na groblju Sv Mihailo Arhangel u Budvi.