ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-02-2016

Kod šest pacijenata ustanovljen svinjski grip

U Crnoj Gori se tokom prethodne sedmice bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, a potvrđeno je i prisustvo influence virusa AH1N1, potvrđeno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje.

ako u ovoj zdravstvenoj instituciji navode, registrovano je 48 oboljelih lica, sa incidencijom 7,7/100.000 stanovnika.

"Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom je potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod sedam pacijenata, od kojih je kod njih šestoro subtipizacijom izdiferenciran virus gripa AH1N1pdm09", ističu u IJZ.

Tokom prethodne nedjelje, ovaj virus se širio i u regionu, dok su u Bosni i Hercegovini dvije osobe preminule od virusa AhiNI. U IJZ upozoravaju da se, iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim nedjeljama može očekivati dalji rast broja oboljelih.

"Najbolji način za prevenciju gripa jeste vakcinacija. Oko dvije do tri nedjelje poslije vakcinacije, u organizmu se razvijaju zaštitna antitijela. Vakcinaciju je potrebno ponoviti svake godine, jer se virus stalno mijenja, zbog čega se svake godine proizvode vakcine koje pružaju zaštitu od aktuelnih virusa koji cirkulišu u populaciji", napominju u IJZ.

U Crnoj Gori vakcinacija protiv gripa se sprovodi po kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Kod nas se primjenjuje inaktivisana (mrtva) vakcina u obliku injekcije.

"Najbolji period za vakcinisanje je od oktobra do decembra, ali se vakcina može primiti u bilo koje vrijeme tokom trajanja sezone gripa (od oktobra do marta), čak i kada je virus već počeo da se širi u okruženju. U cilju zaštite od gripa, ali i sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, potrebno se pridržavati opštih preventivnih mjera. Ukoliko je dijete bolesno, ne treba da ide u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće dok mu ne prođu simptomi", dodaju u IJZ.

U prethodnoj sezoni laboratorijski je potvrđeno 190 slučajeva obolijevanja od virusa gripa od kojih su: 92 slučaja oboljela od gripa tip A, 94 slučaja od gripa tip B, dok je kod četiri slučaja potvrđeno prisustvo virusa gripa i tip A i tip B. U cirkulaciji su dokazani: AH1 pdm 09, A/H3 i tip B. Varijanta virusa gripa AH1N1 detektovana je prvi put 2009. godine u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a kasnije je počela da se širi na ostale države u svijetu.