ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-07-2020

Ko to tamo peva u Kanu nakon četiri decenije

Filmski festival u Kanu odabrao je za svoj program Kan Klasik kultni film „Ko to tamo peva” u režiji Slobodana Šijana, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

S obzirom da Kanski festival ove godine zbog pandemije koronavirusa nije održan u svom tradicionalnom terminu i obliku, odabrani filmovi (ukupno tridesetdva) biće prikazani na festivalima Lumiere u Lionu (od 10. do 18. oktobra 2020.) i Rencontres Cinematographikues de Cannes (23. i 26. novembra).

U ovoj selekciji su i “Raspoloženi za ljubav” Vong Kar-Vajia, te filmovi Vima Vendersa, Federika Fellinija, Pjer Paola Pazolinija i drugih svetskih reditelja, ali i poznati film iz perioda jugoslovenske kinematografije “Deveti krug” (1960) France Štiglica s Dušicom Žegarac u glavnoj ulozi.

Inače, „Ko to tamo peva” nije prvi srpski film u programu Kan Klasik. „Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića prikazani su u toj zvaničnoj selekciji u maju 2017. godine, pola vijeka nakon premijere i osvajanja Velike nagrade žirija u Kanu.

“Ko to tamo peva” digitalno je restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta “VIP Kinoteka”, koji se sprovodi od 2017.