ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-03-2018

Književno veče - Njegoš i Ljubiša

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ u saradnji sa Kolarčevim narodnim univerzitetom organizuje književno veče povodom 140. godina od smrti Stefana Mitrova Ljubiše, koji je bio znameniti Paštrović i Budvanin.

Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše komponovano je na umjetničkom prikazu ljudi i događaja u mediteranskom i širem okruženju, zbog čega su ga nazivali i „Njegoš u prozi”.

Tom prilikom, biće održano predstavljanje dva novija izdanja:
1) Ljubišina „Skočidjevojka“ koju je priredila dr Mila Medigović Stefanović (Prosveta, Beograd, 2017), koja, pored navedene, sadrži i druge Ljubišine pripovjetke.
2) Njegošev „Gorski vijenac“, koji je Ljubiša priredio, preslovio s ćirilice na latinicu i za koji je napisao predgovor kao i komentare, odnosno tumačenja stihova, a 1868. ga je u Zadru objavila Matica Dalmatinska. Fototipsko izdanje prošle godine su izdali JU Muzeji i galerije Budve i Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja (urednici izdanja mr Lucija Đurašković i Bogić Rakočević), povodom obilježavanja jubileja 170 godina „Gorskog vijenca“.

Posjetioci će imati priliku da čuju predavanja akademika Radomira V. Ivanovića, dr Mile Medigović Stefanović i dr Zorana Živkovića. Javnosti će se obratiti i predstavnici izdavača gorepomenutih knjiga. Ispred izdavačke kuće „Prosveta“ obratiće se direktor Dragan Milenković, a ispred JU Muzeja i galerija Budve poslovni sekretar Milica Stanić Radonjić, MA. Odabrane odlomke će kazivati dramska umjetnica Jovana Todorović.