ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-05-2020

Klubovi odlučili - još četiri rukometna prvoligaša

Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore je 22. aprila, zbog pandemije koronavirusa, odlučio da poništi sve lige u svojoj organizaciji za sezonu 2019/2020, kao da se nisu ni igrale. To je izazvalo revolt najboljih ekipa drugoligaškog karavana, Berana 1949 i Brskova u muškoj, odnosno Nikšića i Tivta u ženskoj konkurenciji.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zato je pronađemo solomonsko rješenje - proširenje oba elitna ranga. RSCG je uputio dopis klubovima da se do danas izjasne da li su za to da Prva liga u muškoj konkurenciji broji 10, umjesto dosadašnjih osam klubova, a u ženskoj osam, a ne šest. Većina je glasala za taj predlog, pa bi Savez trebalo samo da to i formalno potvrdi.

Sezona se neće nastavljati, ali neće biti ni proglašeni prvaci, jer je odigrano samo 60 odsto utakmica. Plan je da se se primijeniti model koji je već iskorišćen u nekoliko evropskih zemalja - da se lige prošire, a da se ne odrede šampioni, već da se prolaz u evropske kupove odluči po stanju na tabeli u momentu prekida.

U Prvoj ligi za muškarce nakon 12 od planiranih 20 kola je prvi bio Lovćen sa 20 bodova, ispred Komova i Partizana sa 18, te Rudara sa 12... U ženskoj konkurenciji je dominirala Levalea sa svih 22 boda iz 11 utakmica, ali se nije došlo do Mini lige, u kojoj je trebalo da se uključi Budućnost. S obzirom na to da Evropska rukometna federacija zahtijeva da savezi prijave timove za Ligu šampiona do 1. juna, nije ni bilo drugog rješenja...

Odlukom o proširenju liga će adekvatno biti nagrađeni i timovi koji su dominirali u drugoligaškom rangu. Beranci i Mojkovčani su imali po devet pobjeda i poraz, pa su uz utakmicu manje imali po četiri boda više od Budućnosti. Nikšićanke i Tivćanke su bile još dominantnije - upisale su po 12 trijumfa i remi u međusobnom meču u „Župi”


Izvor: Vijesti