ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

03-08-2020

Klica: Pandemija će se negativno reflektovati na rad NPCG

Pandemija koronavirusa imaće negativne refleksije na ukupno poslovanje i rad Nacionalnih parkova (NPCG) u ovoj godini, naročito sa aspekta turističkih tokova i broja posjetilaca, ocijenio je direktor tog javnog preduzeća, Elvir Klica.

On je naveo da će pandemija negativno uticati na broj posjetilaca, a u krajnjem i na poslovni rezultat, koji bi, bez sumnje bio pozitivan, da se svijet nije suočio sa takvim zdravstvenim izazovom.

“NPCG su posljednjih godina bilježili izuzetne rezultate kada je u pitanju ukupni turistički promet. Prošle godine, NPCG su ostvarili rekord, kada ih je posjetilo oko 600 hiljada turista. U poređenju sa 2017. godinom, broj posjetilaca je povećan gotovo 80 odsto, odnosno sa 320 hiljada na 600 hiljada posjetilaca”, rekao je Klica za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je ocijenio da je uspješan bilans rezultat veoma dobre promocije na međunarodnom tržištu, uvođenja novih oblika promocije i marketinga, izrade novog web sajta i mobilne aplikacije, instaliranja i uvođenja novog sistema on lajn naplate ulaznica, unapređenja međunarodne saradnje i sticanja novih formi partnerstava u cilju razmjene stručnih informacija, kao i značajnog ulaganja u turističku infrastrukturu i podizanja ukupnog kvaliteta turističke ponude.

“U skladu sa veoma složenom zdravstvenom situacijom, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, NPCG svoje aktivnosti prilagođava mjerama koje propisuje Nacionalno koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja. Tako su svi nacionalni parkovi bili zatvoreni za posjetioce onda kada je Ministarstvo zdravlja preporučilo maksimalno uzdržavanje od korišćenja javnih površina”, podsjetio je Klica.

Uprava NPCG u Podgorici i uprave svih nacionalnih parkova Crne Gore organizovale su dežurstva zaposlenih u cilju realizacije prioritetnih aktivnosti, a službe zaštite redovno obavljale aktivnosti u cilju kontrole i zaštite prostora.

“Edukacija je jedan od ključnih strateških ciljeva NPCG. Zato smo u ograničenim uslovima tokom pandemije virusa Covid-19 osmislili i pripremili TV serijal Ostani doma uz prirodu, koji je prikazivan na Televiziji Crne Gore. Riječ je o deset epizoda kratkometražnih filmova, kroz čije emitovanje su učenici, ali i drugi gledaoci imali priliku da upoznaju veličanstveni svijet nacionalnih parkova Crne Gore”, kazao je Klica.

On je, govoreći o očekivanjima od ovogodišnje turističke sezone, kad je riječ o poslovanju NPCG, rekao da je to preduzeće, u svom domenu, preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se sanirale posljedice izazvane epidemijom koronavirusa.

“Bez obzira na okolnosti, uradili smo sve da i ovu sezonu dočekamo spremni. Gosti iz inostranstva imali su, u prethodnim godinama, dominantan udio u strukturi posjete našim nacionalnim parkovima. Zato smo predano radili na realizaciji brojnih aktivnosti i pokretanju snažne kampanje sa ciljem da animiramo što veći broj građana Crne Gore da posjete nacionalne parkove”, saopštio je Klica.

Klica je, na pitanje sa kojih emitivnih tržišta očekuje najviše posjetilaca i koji nacionalni parkovi će biti najposjećeniji, odgovorio da se prirodne i kulturne vrijednosti parkova, turistička ponuda, usluge i imidž, promovišu učešćem na regionalnim i međunarodnim sajmovima, turističkim ekspoima, u elektronskim i štampanim medijma, na veb sajtu, mobilnoj aplikaciji, putem društvenih mreža, izradom i štampom različitih promotivnih materijala.

“NPCG su početkom godine samostalno ili u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), učestvovali na nekoliko turističkih sajmova, kao što je CMT – Internacionalni turistički sajam u Štutgartu, gdje je Crna Gora bila zemlja partner, kao i na turističkim sajmovima u Beču, Ljubljani i u Beogradu. Uzimajući u obzir veliko interesovanje za našu zemlju i nacionalne parkove, sa razlogom smo očekivali da u ovoj poslovnoj godini ostvarimo nove poslovne rekorde”, kazao je Klica.

Potreba za aktivnim odmorom u prirodi, u prethodnim godinama, bila je motiv ogromnom broju turista iz zemalja Zapadne Evrope, zemalja Beneluksa, Baltičkih država, Rusije, Ukrajine, Češke, Poljske, Izraela, da posjete nacionalne parkove Crne Gore.

“Nažalost, pandemija koronavirusa će bez sumnje učiniti da broj posjeta sa tih tržišta bude neuporedivo manji, tako da smo pažnju usmjerili na domaće tržište i naša očekivanja su da će građani Crne Gore više nego ikada ove godine posjećivati zaštićena područja”, saopštio je Klica.

On je podsjetio da su posljednjih godina, pored snažne promocije, NPCG, što sopstvenim sredstvima, što uz podršku Direkcije za javne radove uradili puno na izgradnji i unaprjeđenju turističke infrastrukture, kao i na poboljšanju putne infrastrukture.

“Osim toga, urađeno je mnogo i kada je u pitanju podizanje kvaliteta ukupne turističke ponude. Samo u posljednje dvije godine sopstvena ulaganja premašila su cifru od 600 hiljada EUR”, dodao je Klica.

On je, na pitanje kakvi su razvojni planovi NPCG, odgovorio da su oni determinisani prije svega prostornim planovima posebne namjene za sve nacionalne parkove koji se operativno primjenjuju kroz petogodišnje i godišnje planove i programe upravljanja.

“Računajući da će u predvidljivoj budućnosti doći do suzbijanja pandemije, nastavićemo da realizujemo brojne aktivnosti sa ciljem održivog korišćenja prostora nacionalnih parkova”, rekao je Klica.

U kapitalnim investicijama planiran je niz projekata, od kojih ću izdvojiti adaptaciju i privođenje namjeni bivših vojnih karaula u NP Prokletije, adaptaciju zgrade na lokalitetu Kraljevo kolo u NP Biogradska gora, završetak radova na planinarskom domu Škrka u NP Durmitor, unapređenje uslova za odvijanje raftinga i splavarenja na rijeci Tari, nabavku plovila za prevoz turista na vodenoj površini NP Skadarsko jezero u sopstvenom aranžamanu, uređenje brojnih pješačkih, biciklističkih i edukativnih staza, kao i uređenje vidikovaca i odmorišta.

“U toku je izrada planova upravljanja za svih pet nacionalnih parkova, koji će u značajnoj mjeri predvidjeti buduće razvoje smjernice i konkretne projekte koji će biti realizovani u narednom petogodišnjem periodu”, zaključio je Klica.