ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-09-2019

"Katalog Balšići" - dugometražni film scenariste i reditelja Gojka Čelebića

Završne večeri 3. književnog festivala “Ćirilicom”, u nedjelju, 15. septembra na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi u 21 čas biće prikazan dugometražni film „Katalog Balšići“ scenariste i reditelja Gojka Čelebića.


Dugometražni film „Katalog Balšići“ za temu ima epohu Balšića viđenu kroz prizmu povelja, značajnih dokumenata i raspoloživih podataka iz crnogorske državne istorije.

Film je snimljen u češkom Hebu, na granici sa Njemačkom, a glumačku ekipu čine crnogorski, češki, srpski i njemački glumci.

Po žanru ovo filmsko ostvarenje reditelja i scenariste Gojka Čelebića je igrano i dokumentarno istovremeno, a profilisano je kao melodrama.

Odnosi se na period vladavine Balše II (1378 – 85), na njegovu ličnost i porodicu.

Mladog Balšića, vladara s promjenljivom srećom, sklonog intelektualnim interesovanjima i zainteresovanog za velike izume svoga doba, igra Vuk Čelebić, a njegovu prvu ženu, princezu Komninu od Valone češka glumica Karolina Jagerova.

Lik dvorskog ljekara kojeg mu Dubrovčani šalju „kao brata i prijatelja“ tumači Mihal Švarc, savjetnika Andrija Kovač, rođaku Vojislavu praška glumica Klara Marksova...

Film je sniman u autentičnom ambijentu zamka u Hebu, koji je bio rezidencija njemačkog cara Fridriha Barbarose.