ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-09-2017

Kastelovo veče u budvanskoj biblioteci

JU Narodna biblioteka Budve organizuje predstavljanje književnog opusa Borisa Jovanovića Kastela u petak, 29. septembra sa početkom u 20 sati.

U prostorijama Narodne biblioteke Budve sa autorom više od 20 knjiga poezije i eseja, Borisom Jovanovićem Kastelom, razgovaraće Stanka Stanojević. Kastelove stihove čitaće učenica četvrtog razreda SMŠ Danilo Kiš iz Budve - Jasmina Bigović, dok će zvucima flaute upotpuniti mediteranski sklad učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole iz Tivta – Ksenija Franeta.

"Boris Jovanović Kastel ne samo kod nas nego i u Evropi slovi za pjesnika Mediterana i zaista je u cjelokupnom bogatom stvaralaštvu Mediteran odrednica, zajednički imenitelj tema i motiva, alfa i omega stvaranja, pa stoga, bez pretjerivanja možemo reći da je ovaj pjesnik u književnost uveo novi poetski pravac. Da li je u tome pravcu usamljen na crnogorskoj stvaralačkoj sceni, kao i o mnogim drugim pitanjima koja pokreću i na specifičan način na ista odgovaraju poezija i poetika, biće prilika da čujemo upravo od autora. Da izvrsna poezija ne poznaje granice i da se svugdje dobro može razmjeti i osjetiti, na to ukazuje činjenica da su Kastelovi stihovi prevedeni na mnoge strane jezike, da su stanovnici brojnih antologija evropske poezije, te da su zbog univerzalnosti i punoće značenja ovjenčani bojnim nagradama", navodi se u saopštenju budvanske biblioteke.