ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

24-05-2018

Kako se zaštititi od UV zračenja?

Koliko se god sunce povezivalo s boravkom na otvorenom, odmorom i uživanjem u životu, za današnjeg čovjeka ono je i izvor opasnosti, što svake godine potvrđuju hiljade novih slučajeva malignih tumora kože.

Stručnjaci stoga upozoravaju na štetnost pretjeranog sunčanja i neprestano ističu važnost dobre zaštite kože. Danas se zaboravlja na činjenicu da je preplanulost zapravo odbrambena reakcija kože koja proizvodi više pigmenta melanina kako bi se zaštitila od viška UV zračenja.

Kako bismo, ipak, uživali u svemu dobrom što nam sunce donosi i pruža, a zaštitili se od negativnih uticaja UV zraka, potrebno je propisno se zaštititi pri boravku na otvorenom.

Zaštita kože

Koža se najbolje štiti odjećom. Šešir, košulja dugih rukava i duge pantalone pružaju najbolju zaštitu. Djelove kože koji nisu zaštićeni odjećom potrebno je zaštititi kremom koja sadrži UV-B i UV-A filtre. Za prva izlaganja suncu to trebaju biti kreme visokog zaštitnog faktora, a posebnu pažnju treba posvetite zaštiti beba i male djece. Opekotine od sunca zadobijene u djetinjstvu mogu prouzrokovati rak kože u kasnijem životnom periodu. Bebe treba štititi kremama namijenjenim isključivo osjetljivoj dječjoj koži, a u najtoplije doba dana najbolje je držati ih podalje od sunca.

Pazite da ne izgorite

Opekotine od sunca stvaraju trajnu štetu, pa iako vremenom zacjeljuju, one povećavaju opasnost od raka kože u kasnijim godinama. Imate li mladež koji mijenja veličinu, oblik, boju, svrbi, pecka ili krvari – ne izlažite ga suncu i posjetite svog doktora. Osobe vrlo svijetlog tena, te svijetle ili crvene kose, kao i izrazito pjegave osobe, trebaju pojačanu zaštitu. U periodu od 10 do 16 sati potražite hlad.

Zaštita očiju

Oči se trebaju zaštititi sunčanim naočarama koje sadrže UV-B i UV-A filtere. Prema E.C. direktivi, 89/686/CEE, proizvođači bi trebali stavljati kategoriju zaštite stakala od vidljivog i UV svjetla na prednju stranu naočara. Za opštu upotrebu se preporučuje kategorija 3, a za aktivnosti visokog rizika kao što su planinarenje ili jedrenje preporučuje se kategorija 4. Nadalje, zbog bočne izloženosti preporučuje se uporaba naočara sa bočnom zaštitom. Takav savjet je posebno važan za djecu jer je transmisivnost UV zračenja kroz dječje oči puno veća nego kod odraslih – dječji vid je slabije zaštićen.