ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

13-07-2019

Kako se hraniti ljeti

Kada dođe ljeto i velike vrućine većina ljudi se susreće sa gubitkom apetita, ili sa tegobama prouzrokovanim nepravilnom ishranom. Danas vam donosimo priču o tome kako se treba hraniti ljeti, koje namirnice treba uvrstiti, a koje izbaciti iz ljetnjeg menija.

Dok vladaju ljetnje vrućine, najviše prija laka hrana, pripremljena na brz i jednostavan način. Tako, na primjer, povrće treba da je pripremljeno ili sirovo, kao salata s raznim prelivima ili kratko obareno, najbolje na pari, a zatim preliveno s malo ulja (najbolje maslinovo), limunovog soka ili mješavine jogurta s raznim začinskim travama, kao što su peršun, celer, bosiljak, pitoma nana… Dobar ljetni ručak može biti i kratko isprženo ili pohovano povrće kao što su tikvice, karfiol, paprike ili plavi patlidžan, uz dodatak sira i jaja.


U ljetnjoj ishrani dobro je smanjiti unos mesa i što češće ga zamijeniti ribom. Piletina i mlada junetina ili teletina su preporučljiviji. Meso i ribu najbolje je peći na roštilju, ili u aluminijumskoj foliji, a roštilj može da zamijeni i tava sa samo malo podmazan uljem. Pečeni na taj način, uz malo sira i salate, predstavljaće ukusan i zdrav ljetni obrok koji zadovoljava kriterijume koje nameće pravilna ishrana.

Ljeti treba jesti i što više voća, najbolje sirovog. Samo osobe sa osjetljivim želucem i otežanim varenjem moraće da se opredijele za kompot ili neku drugu voćnu prerađevinu. Za zaslađivanje je bolje upotrijebiti med nego šećer. Prije jela voće treba da bude dobro oprano vodom.
Reklame