ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-08-2020

Kako je Pulp Fiction promijenio svijet filma?

"Pulp fiction" pojavio se u oktobru 1994. i zauvijek promijenio svijet filma. O karijeri Kventin Tarantina da i ne govorimo... Zato je upravo ovaj film najčešći izbor kritike i gledalaca u kategoriji – film koji je obilježio devedesete.


Foto: Imdb

Od nezaboravnog soundtracka, pa sve do izvrsne glumačke postave, pa sve do kriminalaca koji pričaju o metričkom sistemu i masaži stopala, Tarantinov drugi rediteljski poduhvat ima žanrovsku neodređenost. Ni akcioni, ni kriminalistički, a opet ni samo drama, niti komedija uprkos vrlo duhovitim dijalozima.

Bio je to prvi punokrvni film Kventin Tarantina, kojim je započeo svoj sopstveni žanr, piše Index.hr.

1. Vincent Vega i WC

Odlazak u wc nije dobar znak u ovom filmu. Svaki put kada Travoltin lik Vincent Vega ode u toalet, dogodi se nešto tragično, a u WC-u je tri puta tokom filma. Nakon prvog puta Mia Wallace se predozira, drugi put je u restoranu za vrijeme pljačke, a treći put ga Butch Coolidge upuca.


Foto: Imdb

2. Fuck

Riječ "fuck" koristi se čak 265 puta u filmu.

3. Sveska i Amsterdam

Novcem koji je zaradio nakon filma "Reservoir Dogs", Tarantino je otišao u Amsterdama s namjerom da tamo napiše "Pulp fiction" za koji je upravo dobio zeleno svijetlo. Kupio je nekoliko svesaka, uzeo jednu i zaključio da je to ona u kojoj će napisati svoj novi film. Ipak, trebalo mu je nekoliko svesaka.


Foto: Shutterstock

4. Honda

Sjećate se Honde Civic koju lik Brucea Willisa vozi u filmu? E, taj auto Tarantino je iskoristio još dva puta. Isti auto vozi Pam Grier u filmu "Jackie Brown", a možete ga vidjeti i na parkiralištu u drugom dijelu "Kill Billa".

5. Izgubljeno-nađeno

Chevelle Malibu iz 1964. koji Vincent Vega vozi u filmu pripadao je Tarantinu i ukraden je nedugo nakon što je film snimljen. Godinama kasnije Bill Hernandez iz San Leandra u Kaliforniji potrošio je više od 40 hiljada dolara kako bi popravio auto koji je u njegovom vlasništvu bio više od 12 godina.

Nažalost, policija ga je jednog dana obavijestila da se radi o ukradenom automobilu. Da stvar bude još luđa, ne samo da dotični Hernandez nikada nije pogledao film, već nije znao ni ko je Tarantino.

6. Magični kaput

Iako jako pazi na detalje, Tarantinu se potkrala jedna greška. U sceni s predoziranjem Mia nosi Vincentov kaput. Nekoliko trenutaka kasnije zapali cigaretu i više ga ne nosi, ali kada je cigareta zapaljena, kaput se magično pojavi.



(yt/movieclips)

7. Robert Redford

Budući da je "Reservoir Dogs" uspio, glumačka postava za "Pulp fiction" bila je daleko ispunjenija velikim zvijezdama. Među potencijalnim glumcima našli su se i Dustin Hoffman i Robert Redford. Uloga Butcha na kraju je ipak pripala Bruceu Willisu.


Foto: Imdb

8. Julia Louis-Dreyfuss

Uloga Mie Wallace bila je tražena, a među glumicama koje su uzete u obzir bile su Meg Ryan, Michell Pfeiffer i Joan Cusack.



(yt/disturb3dgamer)

9. Ellen

Danas poznata Ellen DeGeneres bila je jedna od kandidatkinja za ulogu Jody, ispirisana supruge Vincentovog dilera. Uloga je ipak na kraju pripala Rosanni Arquette.

10. Kathy Griffin

Kratku ulogu u filmu imala je i komičarka Kathy Griffin, koja se pojavljuje u trenutku susreta Marsellusa Wallacea i Butcha. A kao i sve u Tarantinovim filmovima, ni to nije slučajno. Kathy se u to vrijeme zabavljala s Tarantinom.

11. Mali trikovi

Scena u kojoj Travolta zabija iglu u prsa Ume Thurman kako bi je oživio snimljena je tako da Travolta izvlači iglu, a scena je zatim puštena unazad.


Foto: Imdb

12. Jackson je bio uverljiv

Producent Richard Gladstein za Vanity Fair izjavio je da je za angažman Samuela L. Jacksona bilo presudno to što se na audiciji pojavio s burgerom i krompirićima (koji su ključni u jednoj sceni). Jackson je u hrani uživao toliko prijeteći da je Gladstein izjavio: "Činilo mi se kao da će lik izvući pištolj i sve nas poubijati."

Jackson se kasnije pojavio u gotovo svim Tarantinovim filmovima.

13. Kako fejkovati heroin?

Jedan od Tarantinovih prijatelja, inače bivši narkoman, savjetovao je Travolti kako da najbolje odglumi nadrogiranost heroinom. Rekao mu je da se napije tekile dok se opušta u kadi punoj vruće vode i da će to biti najbliže osjećaju koji izaziva heroin.


Foto: Imdb

14. Novčanik

Nezaboravni novčanik na kojem piše "Bad Mother Fucker" nije nastao za potrebe filma, pripadao je Tarantinu.

15. Sat

Kada kapetan Koons (Christopher Walken) mladom Butchu ispriča priču o zlatnom satu koji je pripadao njegovom ocu, spominje vojnika koji se zove Winocki. Joe Winocki je ime lika iz filma "Air Force" (1943) koji je režirao Howard Hawks, jedan od Tarantinovih velikih uzora.

16. Jedan je vuk

Uloga Winstona "Vuka" Wolfea nije mogla pripasti nikom drugom. Napisana je isključivo za Harveyja Keitela.


Foto: Imdb

17. Harvey Keitel

Keitel se jednostavno morao pojaviti u filmu jer ne samo da je pomogao prilikom osiguranja novca za snimanje već se pobrinuo i za to da Tarantinu osigura ulogu reditelja. Naime, Tarantino u to vrijeme još uvijek nije bio provjereno ime i prije toga su već dva njegova scenarija režirali drugi reditelji ("True Romance" i "Natural Born Killers").

18. Ista pita

Ako vam se rečenica "svako doba dana je dobro vrijeme za pitu" koju izgovara Fabienne čini poznatom, ne griješite. Istu rečenicu izgovara i Alabama u filmu "True Romance".

19. Šta je u aktovci?

Postoje mnoge teorije o tome šta se nalazi u aktovci po koju Jules i Vincent dolaze. Neki tvrde da je zlato, a neki čak i da je riječ o duši Marsellusa Wallacea. Činjenica je da se u torbi nalaze – svijetla. Ukratko, Tarantino je rekao da se u torbi nalazi šta god gledaoci žele, ali u isto vrijeme, obećao je i da će jednog dana otkriti tajnu.

20. Sve je u porodici

Travoltin lik Vincent Vega je brat Vica Vege ili Mr. Blondea iz filma "Reservoir Dogs" kojeg glumi Michael Madsen.


Foto: Imdb

21. Flaster

Ako ste se pitali zašto Marsellus ima flaster na vratu, odgovor je jednostavan. Glumac Ving Rhames imao je ožiljak na vratu i odlučili su ga prekriti flasterom.

22. Nagrada za ples

Gledoci su uvjereni da su Vincent i Mia osvojili pehar na plesnom takmičenju u restoranu Jack Rabbit Slim’s, ali kasnije u filmu (kada se Butch vraća po sat), zahvaljujući radioprenosu, doznajemo da je pehar ukraden.

23. Gimp ima suprugu

Komičarka Julia Sweeney iz Saturday Night Livea ima ulogu Wolfeove djevojke Raquel. U stvarnom životu bila je u braku sa Stephenom Hibbertom, glumcem koji je glumio Gimpa.


Foto: Imdb

24. Ovsene pahuljice

Tarantino obožava brendove ovsenih pahuljica koje se više ne proizvode. Lance (Eric Stoltz) jede "Fruit Brute", a isti brend možete vidjeti u stanu Mr. Orangea (Tim Roth) u filmu "Reservoir Dogs".

25. Alexis Arquette

Glumac koji izleti iz WC-a i započne paljbu na Julesa i Vincenta je Alexis Arquette koji je u rodu s Rosannom koja glumi Jody. Inače, Alexis je bila aktivistkinja za prava transrodnih osoba i umrla je 2016.


Izvor: Index.hr