ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-04-2017

Izložba slika „Obrisi“ Ivane Babić

U budvanskoj Modernoj galeriji u četvrtak, 20. aprila 2017. godine, u 20.00 časova, biće otvorena izložba slika „Obrisi“ Ivane Babić, dipl. ing. arh, iz Budve. Autorka će se publici predstaviti slikama malog formata (ulje na platnu, akril i kombinovana tehnika). Izložbu će otvoriti Jasminka Grgurević, konzervatorka-restauratorka, a tom prilikom nastupiće i Rinat Kurmašev, pijanista i kompozitor iz Ukrajine.

Ivana Babić je rođena 28. maja 1984. godine u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Budvi. Diplomirala je 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, gdje je od 2008. do 2014. radila kao saradnik u nastavi. Od 2003. do 2007. godine učestvovala je na nekoliko grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade „19. decembar“ za izuzetan studentski uspjeh za 2006. godinu. Osim slikarstva i crtanja, kojima se bavi od ranog djetinjstva, stvara i u domenu grafičkog dizajna, fotografije i dizajna enterijera. Živi i radi u Budvi.

Istoričaraka umjetnosti mr Lucija Đurašković o stvaralaštvu Ivane Babić, između ostalog, je istakla:
„Pripadajući krugu umjetnika koje je odnjegovala arhitektura, ona, takođe, preko svog nesumnjivog talenta, potpuno kreativno ostvarenje pronalazi u svijetu slikarstva, nesebično nam podarujući likovna djela koja plijene i privlače bogatstvom vizuelnih senzacija potkrijepljenih duhovnošću osobenog estetskog senzibiliteta. Kroz radove, uglavnom manjeg formata, u tehnikama ulje i akrilik, umjetnica se opredjeljuje za pejzaž kao motiv koji joj, uvijek iznova, budi inspiraciju i pruža najviše mogućnosti za iskaz skrivenih unutarnjih stremljenja. Bilo da je to motiv sa „obrisom“ prepoznatnjivog urbanog jezgra, mora, šume ili jezera, ili pak, nekog mističnog predjela iz snoviđenja, Ivana koristi isključivo boju, kao davno utemeljen sezanovski princip, kojom formira i plohu, i oblik, i obris, gradeći sopstvenu likovnu poetiku lirski oplemenjenu pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova. U središtu njenih istraživanja su, dakle, trijada boja-svjetlost-materija i njihov odraz kroz energetsku relaciju umjetnik-slika-posmatrač.“