ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

05-06-2017

Izložba Petra Pićana u SD Stefan M. Ljubiša

Povodom Trojčindana, krsne slave grada Budve, JU Muzeji i galerije Budve organizuje samostalnu izložbu budvanskog umjetnika Petra Pićana u SD Stefan M. Ljubiša u utorak, 6. juna u 20 sati.

Umjetnik će se predstaviti sa dvadesetak minijatura rađenih akvarel tehnikom iz dva ciklusa Akordi mora i Dubinske harmonije.



U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković je zapisala:

„Likovna ostvarenja Petra Pićana predstavljena u ciklusima Akordi mora i Dubinske harmonije predstavljaju zaustavljene trenutke posebnosti vizuelnih doživljaja koji umjetnik odnosi sa sobom i transponuje na papir izuzetno suptilnim likovnim umijećem u kome se prepliću dubinska harmonija intimističnih, lirski poetičnih kolorističkih odnosa sa ekspresivnom snagom poteza. U momentima stvaralačkog zanosa nezaboravno sjećanje navire, svjetlosni zrak promiče kroz boju čineći je prozračnom i treperavom. Pred posmatračem prostor formata slike kao da nestaje, širi se, dok osobena tonska zvučnost lazurne boje dotiče još jednu dimenziju, dimenziju muzike. Slika se doživljava i auditivno.“

Petar Pićan rođen je u Budvi, 1951. godine. Umjetničku školu za dizajn i slikarstvo završio je u Sarajevu, u klasi profesora Mersada Berbera. Imao je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama. Već petnaest godina vodi svoji privatnu galeriju „Sveti arhiđakon Stefan“, gdje organizuje izložbe domaćih i stranih likovnih umjetnika. Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve.

U utorak, 6. juna, u 20 časova, izložbu će otvoriti novinar i publicista Savo Gregović iz Budve, a u muzičkoj pratnji nastupiće crkveni hor Sveti Jevstatije Prevlački iz Budve.

Izložba Petra Pićana će trajati do 21. juna.