ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-01-2020

Izložba „Ikone Paštrovića i Budve“ u Beogradu

Dokumentarno-umjetnička izložba pod nazivom „Ikone Paštrovića i Budve“, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos, biće svečano otvorena u Kući legata u Beogradu u subotu, 18. januara 2020. godine, sa početkom u 19 časova.



"Na svečanom otvaranju izložbe obratiće se Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata, mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, prof. dr Pavle R. Anđus, predsjednik Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU", navodi se u saopštenju.

Posjetioci će biti u prilici da čuju i duhovne pjesme u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda.



O Izložbi

Izložba je sastavljena iz tri segmenta:

1.) izložba ikona starih paštrovskih manastira Praskvice, Reževića i Gradišta (XVIII i XIX vijek),

2.) izložba ikona Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), jednog od prvih akademski obrazovanih slikara iz Crne Gore, školovanog u Beču krajem XIX vijeka, i

3.) izložba mozaika s religijskim motivima aktivnog likovnog umjetnika Jovana Pake Kentere (1960) iz Svetog Stefana. Izložba će biti otvorena za javnost do 3. februara.

Ikone iz paštrovskih manastira, kao i one koje je izobrazio slikar Marko K. Gregović, pohranjene su u paštrovskim i budvanskim vjerskim objektima koji su proglašeni za kulturno dobro Crne Gore, čime, u skladu s odrebom člana 3. Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore (2010), uživaju zaštitu kao i kulturna dobra u kojima se nalaze.



Prateći program

Kako bi se beogradskoj i srpskoj javnosti približila tematika izložbe, pratiće je i tri stručno-popularna predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića, koja će održati mr Lucija Đurašković (21. januar), mr Dušan Medin (25. januar) i
prof. dr Dragan Vojvodić s Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a 1. februara publika će imati prilike i da čuje koncert paštrovskih pjesama u izvođenju doc. dr Zlate Marjanović (Akademija umjetnosti u Banja Luci) i njenih studenata opkupljenih oko Etno-ansambla „Kult“.



Izložba je rezultat plodotvorne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Kućom legata iz Beograda, ostvarene na inicijativu i uz svesrdnu podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“, Rotari kluba „Kalemegdan“ iz Beograda i Rotari kluba Budva.



"Zahvalnost ovim putem upućujemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, kao i upravi paštrovskih manastira Praskvice, Reževići i Gradišta, crkve Svetog Tome u selu Žukovica iznad Petrovca, kao i parohijskom domu crkve Svete Trojice u Starom gradu Budvi, na ikonama ustupljenim za potrebe
ove izložbe", zaključuje se u saopštenju JU Muzeji i galerije Budve.