ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-08-2020

Izložba Aleluja umjetnika Miluna Lutovca večeras u Spomen domu „Crvena komuna” u Petrovcu

Izložba pod nazivom „Aleluja“ umjetnika Milana Lutovca u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u prostoru Spomen doma „Crvena komuna“ biće svečano predstavljena večeras u petrovačkoj Crvenoj komuni, sa početkom u 21h. Izložba će biti otvorena za javnost do 31. avgusta.



Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović, a izložbu će otvoriti Dušan Medin dipl. arheolog i master menadžer u kulturi.

Pozivamo posjetioce, da uz poštovanje propisanih mjera, ne propuste da prisustvuju otvaranju izložbe.

U nastavku prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Aleksa Pejović:

“Aleluja” je VI samostalna izložba doktora teorije savreme umjetnosti  Miluna Lutovca. U kovitlacu svijeta koji
ga okružuje Lutovac nam još uvijek ne otkriva središnju tačku u kojoj su sadržani njegov stvaralački prostor i vrijeme.

On nas poziva na razmišljanje o stvarnosti, i usredsređuje na misao o čoveku kao nepotpunom biću bez njegovog odjeka u prirodi. Iz fantazije i podsvijesti, instikta i sna, sjećanja i zanesenjaštva, iz ogromnog nasleđa istorije umjetnosti, Lutovac gradi svoj pogled na umjetnost za čovjeka, koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već svim svojim bićem pripada neuhvatljivim akcentima vječne igre boja i pokreta velikog svijeta.

Lutovac pokreće  pitanja odnosa analize i sinteze, djelova i cjeline, divergentnih i konvergentnih nizova. Unutar igre misli i svemoći sna on, u velikom eksperimentalnom prostoru svoje fantazije, podslikava ideju o suštini  onoga ka čemu se stremi i u šta se vjeruje – ideju o jedinstvu igre unutar i izvan čovjeka.

Stremljenja savremenog društva, bez jasne orjentacije i trijumf materijalističke civilizacije, u kojoj je sve utilitarno i pragmatično, u kojoj je razorena organska veza duha i materije, u kojoj je čovjek sveden na upotrebnu vrijednost i lak plijen,
ne samo COVID-19, dokaz su da su danas ponovo na snazi zakoni nekih neshvatljivih krajnosti i da su opet poljuljane prirodne ravnoteže na osnovu kojih svijet traje i opstaje kroz vrijeme.”

Milun Lutovac je angažovan kao predavač na Fakultetu umjetnosti, UDG u Podgorici. Doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica na katedri Teorija savremene umjetnosti. Od 2014. godine vodi i zastupa Umjetničku galeriju “Velimir A. Leković” u Baru.

Selektor likovnog programa na festival „Barski ljetopis“ bio je od 2014. do 2017. godine. Autor je brojnih likovnih i književnih
kritika. Aktivno se bavi slikarstvom. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.