ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-08-2017

Ivković: Turisti sve više traže prirodni ambijent

Poslednjih godina najveća potražnja među nekretninama Crne Gore je bila za kamenim kućama građenim u tradicionalnom stilu, za komadima zemlje lociranim uz obalu, i za apartmanima u novogradnji.

Trenutno su popularna i seoska imanja smještena blizu obale, zbog mogućnosti razvoja ekoturizma koji je sve popularniji u svijetu, a sve je veći i broj turista koji odmor žele da provedu van grada, uživajući u prirodnim ljepotama naše zemlje.

“Definitivno možemo potvrditi činjenicu da zadnjih nekoliko godina stranci traže upravo te neke varijante, kao što su kuće na osami gdje su u mogućnosti da se maksimalno odmore i da osjete prirodu. Važno im je da nema gužve, da ima puno slobodnog prostora, parking, naročito ako dolaze familijarno”, kazao je za Radio Budvu predsjednik Sektora turističkih agencija u CTU Petar Ivković.

Samim tim, kako kaže, ruralni turizam poslednjih godina dobija na značaju u Crnoj Gori, a turisti sve više za odmor traže stare kuće u blizini mora, koje su sačuvale autentični stil.

“Najviše takvih kuća imamo od Tivata prema Radovićima, zatim dio izmedju Bara i Ulcinja na primorju, na sjeveru Žabljak, Kolašin i tako dalje. To su mjesta gdje imate dosta tih objekata koji se mogu ponuditi povoljno i gdje ljudi mogu da dožive u potpunosti Crnu Goru”, kazao je Ivković.

Kako je dodao, veliko interesovanje vlada i za Boku Kotorsku, zato što 90 posto kuća ima prilaz moru, tako da gost praktično iz kreveta može da uskoči u vodu. Takodje je interesantna i Utjeha, ili Uvala maslina kako se još naziva, mjesto na pola puta između Bara i Ulcinja, gdje se nalazi čitav niz kuća na samoj obali.

S druge strane, ima i turista koji svoj odmor žele da provedu isključivo na selu, daleko od grada.

“Traže nešto dalje od mora, da imaju lijep pogled, eventualno neki potok, da imaju mogućnost da ne čuju ništa osim prirodne tišine, tako da svako za sebe bira taj neki momenat koji opušta”, zaključio je Ivković.

D. Benić