ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-03-2019

Istina ili ipak zabluda?

Postoje stvari u koje bespogovorno vjerujemo. One se godinama, pa čak i decenijama prepričavaju, prenose s generacije na generaciju i usvajaju kao neoborive istine. Ipak, nerijetko se desi da neka nova istraživanja u potpunosti sruše "mit" i otkriju pravu istinu o uvreženim i naizgled neoborivim činjenicama. U nastavku vam donosimo neke od najvećih zabluda čovječanstva.

1. Kineski zid je vidljiv iz svemira



Tvrdnja da je veliki Kineski zid jedina građevina na Zemlji koja je vidljiva iz Svemira, pa čak i sa Mjeseca, pobijana je bezbroj puta, ali ipak je ostala u današnjoj popularnoj kulturi.
Pretpostavke da se ova znamenitost u Kini vidi iz svemira i sa Mjeseca su spekulacije iz XVIII i XIX veka, što danas nije mjerodavno. Kad je pogled iz svemira u pitanju, Kineski zid je zapravo jedva vidljiv čak i iz niske Zemljine orbite, što je potvrdio astronaut Kris Hedfild, komandant Međunarodne svemirske stanice.

2. Suši se pravi od sirove ribe



Mnogi ljudi misle da je u ovom najpoznatijem jelu japanske kuhinje i tradicije, isključivo sirova riba. Naravno da je sirova riba možda i omiljeni sastojak suši-majstora, ali to ne znači da ne postoji suši bez sirove ribe. Reč "suši" zapravo predstavlja vrstu pirinča koji se nalazi u svakom sušiju. Ovo jelo je izmišljeno u Kini još u VII vijeku, tako da je do današnjeg dana promijenilo mnogo puta oblik, sastav i svrhu.

3. Vitamin C je oružje u borbi protiv prehlade



Urađeno je mnogo studija i istraživanja čiji su rezultati pokazali da vitamin C može da redukuje trajanje simptoma prehlade kod odraslih i djece, ali da nema moć da umanji jačinu simptoma prehlade. Iako je primijećen mali uticaj ovog vitamina, značajno smanjenje rizika razvoja prehlade nije zabiljeleženo na ispitivanjima. Dakle, vitamin C ne sprečava i ne liječi prehladu.

4. Kristofer Kolumbo je otkrio Ameriku



Neistina da je Kristofer Kolumbo prvi čovek koji je kročio na tlo američkog kontinenta 1492. godine, još uvek zauzima značajno mjesto u svjetskoj istoriji. Zna se da ga je pretekla bar jedna osoba, a to je skandinavski avanturista Lejf Erikson koji je u X vijeku, nekih 500 godina prije Kolumba, otkrio teritoriju koju danas zovemo Njufaundlend.

5. Potrebno je 7 godina da organizam svari žvaku



Mitovi koji govore o tome da ako progutate žvaku ona može da se obmota i ostane zalijepljena za srce ili želudac, apsolutno su netačni. Istina je da dio gume za žvakanje koji se sastoji od smole, masti i voska nije svarljiv, ali čovek u životu pojede i mnoge druge nesvarljive stvari, pa se ipak njegov sistem za varenje izbori sa tim. Problem može biti ako progutate više žvakaćih guma u kratkom vremenskom periodu, to se može završiti ljekarskom intervencijom kako bi se sprikečila blokada u organizmu

6. Zlatne ribice imaju pamćenje kraće od 3 sekunde



Do nedavno se smatralo se da ove ribice imaju pamćenje kraće od tri sekunde i da nije bitno u kolikoj posudi žive, jer su prinuđene da uvek iznova otkrivaju nova mjesta i predmete. Međutim, jedan 15-godišnjak iz Australijske škole za fiziku i matematiku, izveo je ogled u kome je hranio ribice tako što je pravio memorijsku vezu između predmeta i hrane. On je dokazao da zlatne ribice imaju pamćenje od bar 6 dana jer su i posle toga prišle da jedu kada su ugledale plovak koji im je nagoveštavao hranjenje prethodnih dana. Sada možete da zamislite i više od tri želje kada je budete vidjeli.

7. Mont Everest je najviši vrh na svijetu



Svi misle da je Mont Everest najviši vrh na Zemlji, visok oko 8.850 metara iznad nivoa mora, ali ako se postavi pitanje najviše tačke, koja je najbliža Mjesecu, rezultat će biti drugačiji. Naša planeta sadrži mnoga udubljenja i izbočine od kojih je najviša ona oko ekvatora. Tako su stanovnici Ekvadora, Kenije, Tanzanije i Indonezije zapravo bliže Mjesecu od ostalih, a najvišom tačkom na Zemlji mogao bi se smatrati Mont Čimborazo smješten u Ekvadoru.

8. Pingvini ostaju sa istim partnerom celog života



Legenda o tome da pingvini kada pronađu svog partnera ostanu zauvijek sa njim, lažna je. Čak se dešava da mnogi pingvini ostaju sami tokom sezone parenja. U većini slučajeva ljubav traje svega jednu sezonu ali se neki parovi traže iznova i iznova svake sezone. Njima je to izuzetno važno, jer u uslovima u kojima žive, posvećen i pravi partner je ono što svakom ovom malom, divnom biću treba.

9. Slijepi miševi ne vide



Ove životinje nijesu slijepe, vide možda čak i najbolje, upravo na svijetlu. Njihova sposobnost eholokacije im omogućava da odašiljaju impluse koji se odbijaju od drugih tijela i predmeta u okolini, da bi kao povratnu informaciju dobili podatke o izgledu prostora po kom se kreću. Slijepi miševi vide odlično, bolje od mnogih drugih.

10. Pseće godine



Jedna ljudska godina navodno je ekvivalent sedam psećih. Ali to se ne odnosi na sve rase pasa, već zavisi od pasmine i veličine psa.