ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-10-2016

HG Budvanska rivijera bilježi rekordni poslovni rezultat

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" za prvih 9 mjeseci rada u 2016. godini ostvarila je rekordnu poslovnu dobit od 3.959.535 €, što čini ovu godinu jednu od najuspješnijih u posljednjih 10 godina. Posebno raduje činjenica, ako se uzme u obzir da je najveća poslovna dobit ostvarena upravo iz osnovne djelatnosti Društva.

Zaključno sa septembrom hotelska grupa „Budvanska rivijera“ ostvarila je 424.253 noćenja što je za 4% odnosno 16.695 noćenja više u odnosu na devetomjesečni period prošle godine.

U strukturi ostvarenih noćenja inostrani gosti učestvuju sa 96%. Kada se noćenja posmatraju po državama po učešću na prvom mjestu je Rusija sa 38%, Srbija sa 10%, Francuska sa 8% ostavrenih noćenja. U ukupnoj strukturi učešća zemlje Evropske unije ostvarile su 28% noćenja, što je takođe povećanje u odnosu na prethodne godine. Posebno se ističe povećanje broja gostiju sa tržišta Holandije u turističkom rizortu "Slovenska plaža" za preko 100%. Iz analize ostvarenih noćenja uočeno je povećanje individualnih gostiju i onu čine oko 10% ukupno ostvarenih noćenja.

Kao najveća stavka ukupnog prihoda 82% je prihod od aranžmana i on je veći za 14% u odnosu na prethodnu godinu. U analizi poslovanja konstatovano je i povećanje vanpanasionske potrošnje u odnosu na prethodnu godinu za oko 3%.

Kao jedan od razloga ovako dobrog poslovnog rezultata pored većeg broja noćenja jesu i veće prosječne neto cijene, a sve zahvaljujući ulaganju i modernizaciji smještajnih kapaciteta, podizanjem nivoa kategorije, dobrom marketing kampanjom vođenom u predsezoni, kao i otvaranjem novih trzišta.

Jedan od takođe bitnih razloga leži u tome da je hotelska grupa dobrim vođenjem i permanentnom analizom troškova u svim oragnizcionim jedinicama uspjela smanjiti varijabilne troškove za 7% u odnosu na prethodnu godinu.

Podatak koji ukazuje na izuzetno uspješnu poslovnu politiku Kompanije jeste da nivo likvidnosti u 2016. god nijednog trenutka nije bio ugrožen, te da su se obaveze za 2016. god prema državi i lokalnoj samoupravi sa svim porezima uredno izmiruju.

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" u toku ovog perioda već radi na pripremama organizacije novogodišnjeg dočeka Nove godine u hotelu "Palas", gdje se kao i prethodnih godina očekuje odličan muzičko zabavni program, ali i na pripremama za sledeću turističku sezonu za kada su najavljeni veći dolasci gostiju sa zapadnoevropskog tržišta.

U kooperaciji sa renomiranim turoperatorom TUINORDIC po prvi put organizovanim čarter linijama od maja 2017. god najvljeni su dolasci gostiju sa tržišta Skandinavije u hotelu "Aleksandar", a koji će narednu turističku sezonu započeti sa radom u novom ruhu kao "Porodični hotel" i to jedini ove vrste u Crnoj Gori sa eksluzivitetom na skandinavskom tržištu.

Turistička post sezona u hotelima budvanske rivijere i dalje traje te će: Turističko naselje "Slovenska plaža", Hoteli "Palas" i "Mogren" biti otvoreni do početka novembra, pa je sigurno da će i broj noćenja do kraja godine biti veći.

Do 25. oktobra ostvareno je 12018 noćenja sto je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine za oko 23%.