ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

24-09-2018

Gradska biblioteka tokom zime očekuje i do 1.500 članova

U nedavnoj posjeti Gradskoj biblioteci, ekipa TV Budva saznala je koliko se građani Budve druže sa knjigom i koja je literatura bila najčitanija ovog ljeta.

Koliko u suštini vodimo računa o unutračnjoj ljepoti koja se isključivo njeguje čitanjem i da li tu lijepu naviku prenosimo djeci vjerodostojno nam govore podaci o broju članova koji broji klub čitalaca Gradske biblioteke. Prema riječima knjižničarke u Gradskoj biblioteci Lidije Bajković, biblioteka broji 900 članova.

"Imamo odvojene kartoteke djece i odraslih, u dječjem odjeljenju imamo preko 300, dok u odjeljenju odraslih imamo oko 600 članova. Tokom školske godine obavezna je lektira, međutim djeca više vole da čitaju romane, i razne romane u stripovima, to im je jako interesantno, ali obavezna lektira je svakako čitana", izjavila je Bajković.

Tokom ljeta se uglavnom čita takozvana lakša literatura, sve zavisi od afiniteta čitaoca. Najčešće su čitani autori Ju Nezbe, Federiko Moća. što se tiče domaćih autora aktuelna je naša sugrađanka Ružica Vasić.

Bajković je naglasila da se broj čitalaca na dnevnom nivou povećava, što pokazuje dosadašnja praksa tokom zime, tako da u tekućoj godini očekuju rekordan broj od 1500 članova, što je vrlo značajna brojka za jedan grad veličine Budve.