ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-06-2017

Grad teatar na prekretnici

Dvije likovne izložbe, devet književnih večeri, muzički program koji se vraća u Crkvu Santa Marija in Punta i dramski program između zidina Starog grada obilježiće 31. festival Grad teatar, koji je pripreman dva mjeseca uz ogromna finansijska opterećenja i negativne izvještaje poslovanja u prethodnom periodu od strane revizorske institucije.

Prema riječima direktorice Grada teatra Milene Lubarda Marojević, program će se odvijati pod motom Za tri groša, što je sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla Opera za tri groša, Bertolda Brehta i koja simbolički i značenjski, na više nivoa, markira ovogodišnji koncept.

"U kontekstu mota, Za tri groša, odlučili smo da ulaznice za programe koji se inače naplaćuju, koštaju tri eura. Na taj način želimo da pošaljemo poruku skromnosti iz koje se rađaju kvalitetni intelektualni sadržaji. Grad teatar jeste elitni festival, on to treba i da ostane, ali se elitizam krije u dostupnosti kvalitetnih umjetničkih sadržaja svima koji mogu, znaju i žele da prime", istakla je direktorica Lubarda Marojević.

Ovogodišnji festivalski program Grad teatar, odnosno, kako je kazala Lubarda Marojević, ne postoji imenom i prezimenom delegiran urednički tim, već iza njega stoji cijela ustanova.

"Festival će otvoriti predstava po tekstu Branislava Nušića, Ožalošćena porodica, u režiji Igora Vuka Torbice. Riječ je o jednoj od predstava koja je u regionu, protekle sezone, najsnažnije odjeknula kada je u pitanju publika, ali i kritika. Dramski program festivala će zaokružiti naša nova saradnja sa Dubrovačkim ljetnjim igrama i njihova predstava Gospoda Glembajevi. Ova predstava će premijerno biti izvedena 6. avgusta na Dubrovačkim ljetnjim igrama, a samo sedam dana kasnije planirano je da gostuje kod nas", kazala je Lubarda Marojević.

U želji da se nastavi dobra tradicija obnavljanja duha antičkih i mediteranskih trgova kroz žive i neposredne razgovore na najpoznatijoj budvanskoj agori, Trgu pjesnika,iz Grad teatra su se i ove godine potrudili da isprate najznačajnije naslove zemalje i reggiona u domenu književne produkcije, kao i da obilježe neki od značajnijih jubileja, koji 2017. godinu čine posebnom.

"Međutim, imajući u vidu i okolnosti u kojima se kreirao ovogodišnji program, izbor smo morali svesti na devet književnih večeri, tokom kojih ćemo, zajedno sa našim gostima, pokušati još jednom da se osvrnemo na suštinu djelovanja u pisanoj riječi, na nasušnu potrebu za pričom i pričanjima, ali i za čitanjem i tumačenjem kao suštinskom nadopunom svijesti o smislu. Kada su jubileji u pitanju, ove godine smo se odlučili za obilježavanje onoga koji je kulturi kojoj pripadamo i prostoru sa koga potičemo najbliži. Povodom 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču 1847, na Trgu ćemo čuti dva predavanja nekih od potvrđenih poznavalaca Njegoševog djela. Trg će biti otvoren predavanjem akademika Tonka Maroevića, koji će govoriti o mogućnostima lirskog čitanja Gorskog vijenca, dok će profesor sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Dušan Krcunović, govoriti o Njegoševim antitiranskim dijalogizmim", najavila je Svetlana Ivanović.

Jedna od osnovnih namjera je, kako je istakao predsjednik Savjeta Siniša Jelušić, da se Festival vrati osnovnoj, izvornoj ideji.

"Teatar ima, između ostalog, izuzetnu obrazovnu, vaspitnu i etičku funkciju. I pored svega, ovogodišnji festival, ipak, ima respektabilan program s obzirom na to da su predstave najznačajne ili neke od najznačajnijih u regionu danas. Od naredne godine kada, pretpostavljamo, bismo imali razumno prihvatljive uslove za funkcionisanje jedne ovakve ustanove, krenulo bi se sa realizacijom tako temeljno shvaćenog programa koji bi značio vraćanje onome što je izvorno u samoj ideji. Ona jeste vrlo specifična i diferencirana u odnosu na sve druge festivale, ali bi Budvi pružila mogućnost, u međunarodnim okvirima, afirmacije, ne samo teatarske umjetnosti, nego umjetnosti uopšte", kazao je Jelušić.

Ovogodišnji, 31. festival Grad teatar trajaće od 5. jula do 15. avgusta u zvaničnom dijelu programa, a za realizaciju programa opredijeljen je budžet u iznosu od 280 hiljada eura.