ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-05-2020

Godišnjica smrti Ijana Kertisa

U ponedjeljak će se navršiti 40. godina od tragične smrti Ijana Kertisa, nekadašnjeg frontmena kultnog britanskog sastava Joy Division, a preživjeli članovi benda pripremaju se da kroz više događaja obilježe ovu godišnjicu.


Foto: Martin O'Neill

Tako je najpoznatiji od njih, basista Piter Huk najavio da će strimovati koncert na kojem je odsvirao svaku pjesmu Joy Divisiona sa svojim bendom Peter Hook & The Light. U pitanju je koncertni film koji nosi naziv "So This Is Permanent", snimljen 2015. u crkvi u rodnom gradu Ijana Kertisa Meklsfildu.

U okviru tri sata koliko traje ovaj film Huk i ekipa su odsvirali svaku pjesmu iz diskografije Joy Divisiona, jednog od najvažnijih sastava u engleskoj rokenrol istoriji koji je svojevremeno unikatnim zvukom i mračnim tekstovima donio revoluciju na scenu i uticao na rađanje post-pank pokreta.

"To je bila crkva u koju je Ijan išao kad je bio mali, dok je još bio u horu", kazao Huk pričajući o pomenutom filmu za "NME".

Koncert će biti strimovan na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Joy Divisiona u ponedjeljak 18. maja, u 13 sati po lokalnom vremenu.

I ostali članovi obilježiće godišnjicu smrti Kertisa, pa će tako Bernard Samner i Stiven Moris organizovati besplatan onlajn događaj "Moving Through the Silence: Celebration The Life and Legacy of Ian Curtis", koji će se sastojati od koncerta i tribine na kojoj će njih dvojica uz specijalne goste pričati o slavnom muzičaru.

Na događaju, koji je s namjerom organizovan na početku sedmice svjesnosti o mentalnom zdravlju, skupljaće se i novac za dobrotvornu ustanovu "Manchester Mind".

Ijan Kertis je dugo patio od epilepsije i depresije, a u 23. godini je nažalost odustao od borbe sa njima i oduzeo sebi život 18. maja 1980. Ostatak grupe nastavio je da svira uz dosta uspjeha, ali je iz obzira prema Kertisu i njegovoj zaostavštini promijenio ime u New Order.

Karijera i smrt slavnog pjevača prikazani su u hvaljenom filmu "Control" Antona Korbijna iz 2007.


Izvor: Vijesti