ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-10-2017

Food talk za hedoniste u Budvi

Turistička organizacija opštine Budva i Color Media Communications organizovali su manifestaciju „Food talk“, pod nazivom „Carpe diem“ u budvanskom u hotelu “Adria” u Budvi, a posjetioci imaju prilike da degiustiraju gastronomsku ponudu metrpole turizma uz vino, kao i da čuju stručnjake iz ove obalsti koje su to specifičnosti i prednosti lokalne kuhinje.

Konferencija posvećena hrani i vinu – „Food talk“, uspješno se održava u Srbiji već pet godina, a ovo je drugi put da se o gastronomiji i turističkoj ponudi opštine Budva pod okriljem „Food talk-a“ priča u Crnoj Gori.

Navodeći da je gastronomija moderan trend, hobi za hiljade ljudi, gradonačelnik Budve Dragan Krapović, istakao je da za sve ljude u Budvi ona od posebnog značaja, te da je istvovremeno jedan od najvažnijih motiva turistiočkih putovanja.

„Prema podacima Svjetske turističke organizacije, više od jedne trećine ukupne turističke potrošnje odlazi na hranu. Posjete restoranima predstavljaju drugu po redu najomiljeniju aktivnost turista na putovanjima, a 87 odsto turističkih organizacija vjeruju da gastronomija predstavlja karakteristička i značajan element koji određuje imidž i brend njihove destinacije“, kazao je Krapović otvarajući manifestaciju.

Dodaje i da je gastroturizam rastuće turističko tržište koje se razvija kao novi turistički proizvod.

„Ne samo da gastroturizma doprinosi brendiranju destinacije nego putem očuvanja lokalnih vrijednosti i tradicija doprinosi i razvoju održivog turizma. A nezaboravno i autentično iskustvo turista najbolja
je preporuka za buduće goste“, istakao je Krapović.

Direktor TO Budve Mladen Franović ocijenio je da obostrani cilj da ovakve konferencije ne predstavljaju samo razmjenu iskustva po pitanju zdrave, kvalitetne hrane, recepata ili dobrih vina, već da u prvi plan stavi lokalnu, tradicionalnu, mediteransku kuhinju, gradeći i promovisšući tako još čvršće i medijski jače ovaj segment ponude po kojem Budva u budućnosti može da bude i više prepoznata nego do sada.

„A imaju budvanski ugostitelji, hotelijeri, kuvari, vinari itekako što da ponude! Uvjerićete se u to i danas!“, poručio je Franović.

Medijator manifetscaije je poznata voditeljka Suzana Mančić, a na programu je panel diskusija „ Hedonizam na obali mora“ – gdje su panelisti govorili na temu ponuda vodećeg turističkog centra Crne Gore sa akcentom na gastronomskoj ponudi.

Biće organizoovan i VIP gastro kviz , gdje će poznate ličnosti iz Beograda i Crne Gore putem ‘blind testa’ degustiraju specijalitete koje su imali prilike da probaju ranije i pogađaju koja je hrana u pitanju. Učesnici kviza biće Igor Lazić, Žarko Jokanović, Milica Milša i Sloba Stefanović.

U okviru manifetscaija biće izvedena i dječja predstava „Paštrovska svadba“.