ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-02-2017

Edukativno-preventivna akcija „Prijateljstvo, a ne nasilje“

U okviru Prevencije i rada policije u zajednici danas je Uprava policije u saradnji sa upravama osnovnih škola „Stefan Mitrov Ljubša“ u Budvi i OŠ“ Marko Srzentić“ u Petrovcu organizovala i zajednički realizovala edukativno-preventivnu akciju pod nazivom „Prijateljstvo, a ne nasilje“. Sam naziv akcije upućuje u želju službenika Uprave policije da sa svim učenicima uspostavi prijateljske odnose, da učenici unutar škola razvijaju prijateljstvo i drugarstvo, kao i da se odnosi među učenicima u školama i uopšte u društvu između učenika razvijaju bez nasilja i psihoaktivnih supstanci.

Akcija je realizovana u saradnji sa više subjekata i organizacionih jedinica MUP-a odnosno Uprave policije, kao što su Posebna jedinica policije, Kriminalistička policija i CB Budva.

Svim učenicima je u krugu škole (oko 1200 učenika u Budvi i oko 200 u Petrovcu) demonstriran rad tima policije sa službenim konjima, tima policije sa službenim psima kao i prezentacija opreme i tehnike koju koriste službenici posebne jedinice policije. Posebne aktivnosti i pažnja odvojeno su bile usmjerene na učenike I razreda (6 odjeljenja - oko 180 prvaka). Službenici CB Budva Goran Vujević i Mijat Đukić realizovali su 2 predavanja na temu «Prevencija vršnjačkog nasilja i upotrebe opojnih sredstava» za 4 odjeljenja učenika 9 razreda (oko 120 učenika). Akcijom je rukovodio i vršio koordiniciju svih aktivnosti starješina Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici, Sektora policije opšte nadležnosi – Viši policijski inspektor I klase Dušan Baković.

Planirana aktivnost se odvija kroz rad policije u zajednici a sve u cilju bolje saradnje sa subjektima zajednice i preventivnom djelovanju kada je u pitanju vršnjačko nasilje i upotreba psihoaktivnih supstanci na najmlađu i najosjetljiviju populaciju u društvu, kao što su učenici u Osnovnim školama. Bezbjednost u školama nije samo problem policije i uprava škola već čitave zajednice i iz toga razloga je potrebna šira društvena i zajednička aktivnost. Navedena aktivnost će biti nastavljena u drugim crnogorskim gradovima.