ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-07-2014

Diplomatski protest zbog upada policije u hotel Mogren

Nakon što je interventna jedinica crnogorske policije prošle sedmice izbacila radnike i goste iz budvanskog hotela "Mogren", ambasadorka Crne Gore u Austriji Slavica Milačić pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Austrije koje joj je predalo protestnu notu.

Izgledalo je kao da policija želi da uhapsi opasne teroriste kada su prošlog četvrtka specijalne jedinice crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova upale u hotel, ističe bečki dnevnik "Standard".

List navodi da se nije radilo o naoružanju, drogi ili oslobađanju taoca, već je 60 policajaca rano ujutro ušlo u zgradu da bi jedan oligarh blizak državi "vratio" hotel "Mogren", piše Tanjug.

Dnevnik podsjeća da se oko neraščišćenih vlasničkih odnosa vodi spor od 2003. godine, kada je preduzeće "Merkur sistem" pobijedilo na tenderu, ali posao nije realizovan, jer od strane "Budvanske rivijere" nije uspostavljen predviđeni fond.

Šef "Merkura" je počasni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević, a u hotelu se nalazi i kancelarija Konzulata, što je ovu situaciju učinilo pitanjem za Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Ambasadorki Crne Gore u Beču predata je protestna nota, jer, kako ističe "Standard", službenici nisu pokazali sudsko rješenje, niti bilo koji drugi zvaničan dokument prilikom zatvaranja prostorija.

U vezi hotela "Mogren" vodi se više postupaka, a tako i pred evropskim sudom za ljudska prava.

"Čekamo sada na zvaničan dokument kako bi preduzeli pravne korake", objasnio je Stevan Cenić iz kompanije "Merkur".

"Standard" ukazuje da je policija primijenila silu nad zaposlenima u hotelu "Mogren" koji nisu željeli da napuste zgradu, te navodi da su i gosti hotela premješteni u sobe "Budvanske rivijere", koja je za samo par sati dobila i dozvolu za rad za hotel "Mogren", navodi Tanjug.

List podsjeća da je direktor "Budvanske rivijere" potpredsjednik vladajuće DPS Svetozar Marović.