ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-10-2020

Danas protest roditelja zbog odluka NKT-a o radu škola

Protest roditelja održaće se danas u 12h ispred Starog grada. Podsjećamo da je Ministarstvo prosvjete juče obavjestilo škole u Budvi da se nastava nastavlja za učenike od I do VI razreda, kao i za učenike I razreda srednje škole.

Foto: Ilustracija

Roditelji smatraju da svoj djeci treba da bude omogućena nastava u školi uz mjere koje preporučuje IJZ.



Prethodnih sedam dana nastava se izvodila isključivo online, jer je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) kao mjeru, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i broja zaraženih koronavirusom na broj stanovnika, Budvu svrstalo u crvenu zonu. Nakon protesta ugostitelja, NKT je prihvatilo da uzme podatke o broju stanovnika po Monstatu, a ne po popisu iz 2011. godine, na osnovu kojeg su donijete mjere o zatvaranju škola i ugostiteljskih objekata.

Udruženje Roditelji pisalo je u petak NKT-u, Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete tražeći da se otvore škole nakon što je odlučeno da će moći da rade ugostiteljski objekti. Nakon toga je Udruženju rečeno da se očekuje da će nakon objave podataka o broju zaraženih i mjerama koje se uvode/ukidaju svake subote, biti objavljeno i da će buvanski đaci do 7. razreda osnovnih škola i prvaci iz srednjih, od ponedjeljka ponovo u klupe.

Udruženju su se prethodnih dana javljali roditelji iz Budve ogorčeni, zbog činjenice da njihovi mališani iz najnižih i nižih razreda moraju da pohađaju online nastavu tvrdeći da je vrlo opterećujuća i neadekvatna za njihov uzrast. Oni su bili revoltirani jer su ugostiteljski objekti počeli da rade, pitajući se da li je protest način izbora za svoja prava. Udruženje je nadležne obavijestilo o mogućnostima organizacije protesta i podrške takvom vidu zalaganja za prava, s obzirom na to da roditelje malo ko čuje od početka školske godine.

Novim obračunom, Budva je “izašla” iz crvene zone, pa su ugostiteljski objekti otvoreni već u četvrtak.