ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

31-10-2019

Đaci u Rusiji će učiti da sastave Kalašnjikov

Škole u Rusiji počeće da svoje đake uče kako da sastave pušku AK-47, poznatu kao Kalašnjikov.

To će da bude novina u školama koja će da bude uvedena u čast stogodišnjice rođenja Mihaila Kalašnjikova, čuvenog izumitelja ovog oružja.

Rusko Ministarstvo obrazovanja objavilo je niz metodoloških uputstava koji su zapravo lekcija o AK-47. Kako navodi, časovi će “podsticati patriotizam, pomoći školarcima da formiraju ruski identitet i da omoguće da razumiju vrijednost odbrane domovine”.

Nastava može da ima različite formate, zavisno od resursa škole, navodi se u priručniku. To uključuje sve, od čitanja knjiga koje je napisao Kalašnjikov do upoređivanja njegovih poznatih pušaka sa američkim oružjem, poput M-16.

U nekim školama učenici će takođe da uče kako na brzinu da sastave i rastave rusku jurišnu pušku, prenosi “Telegraf.rs”.

Učenici posljednja dva razreda će takođe i da vode raspravu o Kalašnjikovovom pismu poglavaru Ruske pravoslavne crkve 2012. godine u kom je izrazio žaljenje rekavši da se “plaši da bude okrivljen za smrt svih onih ubijenih iz AK-47”.

Kalašnjikov je umro 2013. godine u svojoj 94. godini i u Rusiji ga smatraju nacionalnim herojem. Napunio bi 100 godina 10. novembra.


Izvor: Nezavisne/CdM
Foto: Tanjug/AP
Reklame